EVENEMENT

Het is bijna zover: de Dordtse Decemberdagen met lichtjesroute!

© RTV Dordrecht
Lichtjes, warmte en gezelligheid. Het zijn de ingrediënten waarmee Dordrecht deze maand heel veel bezoekers naar de binnenstad hoopt te halen. Grootste publiekstrekker wordt ongetwijfeld Dwaalspoor, een lichtjesroute door het historisch centrum, dat in coronatijd ontwikkeld werd en een enorm succes bleek.
Door corona was er twee jaar lang weinig te beleven in feestmaand december, maar Dordrecht wil de schade vanaf vrijdag inhalen met een reeks activiteiten onder de noemer Dordtse Decemberdagen. RTV Dordrecht sprak met de organisatie van het evenement over wat Dordtenaren en bezoekers van buitenaf de komende maand allemaal in de stad kunnen verwachten.
Dwaalspoor was vorig jaar zo’n grote publiekstrekker dat het ten onder ging aan z'n eigen succes; de organisatie moest het project stoppen, omdat door de drukte de anderhalve meter maatregel niet nageleefd kon worden. Maar dit keer is die regel er niet meer en keert Dwaalspoor terug. De wandelroute is ten opzichte van vorig jaar iets verlegd en in een nieuw jasje gestoken.

Reis door de tijd

De wandelroute voert de bezoekers langs tien locaties. Van het Hof tot aan de Grote Kerk beleeft de wandelaar een soort reis door de tijd, een gevoel dat versterkt wordt door animaties en lichtprojecties op de oude statige panden op de route. Twee dagen per week is de wandeling ook te maken met een stadsgids van Ontdek Dordrecht, die de rijke geschiedenis van de stad al verhalend tot leven kan brengen.
Onderdeel van Dwaalspoor zijn projecties op Dordtse grachtenpanden
Onderdeel van Dwaalspoor zijn projecties op Dordtse grachtenpanden © RTV Dordrecht
Niet alleen vanaf de straat kan de bezoeker van de Decemberdagen genieten van het aanzicht op de binnenstad. De komende maand zal er op verschillende avonden namelijk ook een tour van een uur met de rondvaartboot door de verlichte havens gemaakt kunnen worden. Deze zullen starten en eindigen bij de Grote Appelsteiger, vertrektijden zijn om het halfuur tussen 17:30 en 21:30.

Muziek en theater

Er is dit jaar al in maart besloten om geen grote kerstmarkt te organiseren, een bericht wat door veel Dordtenaren negatief werd ontvangen. Om de grote traditionele kerstmarkt te doen vergeten heeft de organisatie dit jaar extra ingezet op muziek en theater. Zo is het gelukt om voor de tweede keer het muziekspektakel Scrooge Live van Omroep MAX naar de stad te halen. Zo zal op 11 december de hele binnenstad in het teken staan van dit evenement.
Ook is er gedurende de weekenden een divers aanbod van straattheater en kunst in de stad te vinden, met als hoogtepunt een heuse kerst sing-a-long. Het spektakel op het Stadhuisplein zal plaatsvinden op 16 en 17 december tussen 20:00 en 21:00 uur en staat onder leiding van Simone Roerarde en Joris Lutz.
Overal in de Dordtse binnenstad hangen lichtjes
Overal in de Dordtse binnenstad hangen lichtjes © RTV Dordrecht
Naast het Stadhuisplein zullen ook de Grotekerkstuin, het Scheffersplein en het pleintje voor Distilleerderij Rutte omgetoverd worden tot winterwonderland. Liefhebbers van authentiek Dordtse producten kunnen op deze pleinen terecht bij de houten chalets, waar Dordtse ondernemers hun waren aanbieden aan voorbijgangers.

In wintersferen

Om de donkere binnenstad te verlichten zullen overal lichtjes hangen om de bezoeker volledig in wintersferen te brengen. In de Kunstkerk is vanaf 9 december ook een heus lichtfestival te bezoeken. Lichtfestival LUCID is een lichtkunstfestival je anders laat kijken naar je directe leefomgeving, het verleden en met name de toekomst. Voor wandelaars op het Dwaalspoor: de route loopt langs de Kunstkerk, dus je kunt er een kijkje nemen.
Ook musea Huis van Gijn en het Dordts Museum doen mee aan de Dwaalspoorroute. Op vrijdag- en zaterdagavond kunnen bezoekers zich tijdens Dwaalspoor aan een lichtjesexpo in de museumtuin van het Dordts Museum vergapen. Huis van Gijn doet tweemaal per week een speciale lichtjesrondleiding voor bezoekers waarbij de lichten in het museum gedimd worden en alleen het licht van een kerstboom of gaslampje zorgen voor een compleet nieuwe ervaring voor museumbezoekers.
dit verhaal is van onze mediapartner RTV Dordrecht

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl