nieuws

NOS publiceert screenshots van chat Maassilo-verdachte

Op de website van de NOS zijn screenshots gepubliceerd van een chatgesprek dat Maassilo-verdachte Jimmy F. voerde over een mogelijke aanslag in Rotterdam. Eerdere berichten van hem waren voor de politie aanleiding om een concert in de Maassilo vorige week niet door te laten gaan.
De NOS sprak via de berichtenservice Telegram met online-vrienden van F. Volgens deze ingewijden is de 22-jarige man uit Zevenbergen een overijverige detective, die juist jihadisten wilde ontmaskeren. Hij deed dat door zich soms uit te geven voor terrorist.
Zo zou F. in een chatgroep op Telegram tegen ene Aghmed in Spanje hebben gezegd dat hij een aanslag wilde plegen. De NOS laat hier overigens geen screenshot van zien.

Lijst

Op 23 augustus om 15.05 uur schrijft F. dat een concert in de Maassilo is geschrapt en dat hij op nu "een soort lijst" staat. Hij laat weten dat hij de politie gaat bellen "to say I didn't do it."
F. zou contact hebben opgenomen met de plaatselijke politie, maar daar weten ze niet goed wat ze met zijn verhaal aan moeten.
Rond 02.00 uur 's nachts valt de Dienst Speciale Interventies van de politie de woning van F. binnen en wordt hij gearresteerd.

Dronken

Een paar uur eerder heeft de politie dan in Rotterdam al een Spanjaard aangehouden, die zich met een wit bestelbusje met Spaans kenteken in de buurt van de Maassilo ophield.
De man had gasflessen in zijn auto en reed opvallend heen en weer over de Mijnsherenlaan. De Spanjaard bleek echter dronken en had niets met de terreurdreiging te maken. Hij werd weer vrijgelaten.
Jimmy F. komt voorlopig nog niet vrij. Vandaag bepaalde de rechter dat hij nog zeker twee weken in de cel blijft.