VOETBAL

Bij buurtwerkers was het juist gezellig na Marokko - Spanje: ‘Zaterdag willen we de rust in het centrum bewaren'

Feestende voetbalfans in  het centrum van Rotterdam
Feestende voetbalfans in het centrum van Rotterdam © JBMedia
In vele buurthuizen keken Rotterdammers gisteren de wedstrijd tussen Marokko en Spanje én bleef het rustig, vertellen een buurtvader en een jongerenwerker. Om ook in het centrum de kalmte te bewaren gaan buurtvaders zaterdag de stad in tijdens de kwartfinale om jongeren aan te spreken. “Bejegening is heel belangrijk."
Terwijl op het Kruisplein en Centraal Station met vuurwerk werd gegooid bleef het in de rest van Rotterdam gewoon gezellig. Buurtvader Latif Ghazlane (69) keek de wedstrijd tussen Marokko en Spanje samen met buurtgenoten op groot scherm. “We hebben samen naar het voetbal gekeken in wijkgebouw Hillevliet. Het was zó mooi!”
Het bleef dan ook rustig. “Bij ons was het juist heel gezellig.” Ghazlane is coach van het team van buurtvaders in de wijk Hillesluis. “Van onze aanwezigheid zijn jongeren zich heel goed van bewust dus dat zorgt er waarschijnlijk ook voor dat ze zich gedragen. Natuurlijk roept iemand weleens iets hatelijks, maar die spreken we dan ook aan.”

Tranen van blijdschap

Na de wedstrijd zijn ze naar buiten gegaan, maar ook daar bleef de sfeer goed. “Natuurlijk wordt er wel getoeterd. Dat is voor mensen een manier om zich te uiten.” Zelf heeft hij jarenlang geen voetbal gekeken. “Maar ik ben dit jaar voor het eerst weer gaan kijken, omdat Marokko het zo goed doet. Mensen waren gisteren in tranen van blijdschap, ik heb zelfs kinderen zien huilen.”
Latif gaat komende zaterdag met andere buurtvaders naar het centrum.
Latif gaat komende zaterdag met andere buurtvaders naar het centrum. © Privé
Hij betreurt dat het in het centrum van Rotterdam wél misging, met onder meer vuurwerk gooien naar politie en omstanders. 35 mensen werden opgepakt. “Wij zouden graag op een positieve manier met hen in dialoog gaan. Want wat willen ze eigenlijk en wie heeft er profijt van? Niemand!”
Overigens heeft hij gehoord dat het niet alleen Rotterdammers met een Marokkaanse achtergrond waren die de boel verstoorden. “Mensen van andere nationaliteiten die het Marokko niet gunnen dat ze het nu zo goed doen, zouden bewust jongens hebben uitgedaagd. Sommigen trekken zich dat heel erg aan en reageren zich dan af. Dat is heel jammer. Heel spijtig.”

Beeldvorming

Hanan Cherif is jongerenwerker bij buurthuis ’t Klooster op het Afrikaanderplein en vindt de beeldvorming rondom de winst van Marokko niet helemaal kloppen. “Hele gezinnen vierden gisteren feest. Mensen ervaren een extreme vreugde, wat ook logisch is, want er wordt wel geschiedenis geschreven. En dat ging gisteren helemaal goed, ook samen met de politie.”
Ze begrijpt ook dat na een uur de straten weer leeg moeten. “Het verkeer moet ook kunnen blijven rijden. Je kunt niet een deel van de stad afzetten omdat er een wedstrijd is gewonnen. De meeste mensen gaan dan ook gewoon naar huis, alleen een klein deel gaat dan juist problemen zoeken. En in het nieuws gaat het vervolgens alleen over die 35 mensen die zijn blijven hangen en herrie schoppen.”

Respect en rust

Komende zaterdag gaat Ghazlane met enkele buurtvaders naar de stad toe, heeft hij besloten. “Dan kunnen we mensen aanspreken om het gezellig te houden. Want het gaat erom dat we samen iets moois beleven.” Jongens zijn ontvankelijk voor zijn boodschap, heeft hij gemerkt. “De bejegening is heel belangrijk. Als je ze met respect behandelt, eigenlijk zoals je zelf behandeld wilt worden, kun je ze tot rust brengen. En je moet goed naar ze luisteren, dat is mijn kracht.”
Als hij of collega buurtvaders signalen krijgen dat het ergens mis dreigt te gaan, of mensen snode plannen hebben, lichten ze meteen de autoriteiten in. “Daar zijn we heel alert op. Gisteren is dat gelukkig niet nodig geweest.” Het liefst zou hij ook jongeren zelf willen betrekken bij het buurtvaderproject. “Dat is helaas nog niet gelukt.”