GELD

Van kamasutra tot blowen, Bulent bedenkt bijzondere bordspellen

Vanuit de Maassilo bedenkt Bulent bijzondere bordspellen
Vanuit de Maassilo bedenkt Bulent bijzondere bordspellen © Rijnmond
De laatste jaren is er een opmars van bordspellen. Vooral het thuiszitten door de coronacisis heeft daarmee te maken gehad. Vreemde eend in de bijt zijn de bordspellen van Rotterdammer Bulent Yildiz met volwassen thema’s als drank en onlangs ook blowen. “Je moet kunnen genieten in het leven. Maar natuurlijk alles met mate.”
Boven het bureau van Bulent op de vierde verdieping van de betonnen kolos hangt een foto van hem en koningin Maxima. Als hij zijn hoofd draait kijkt hij vanuit de Maassilo uit op de Maashaven. “Ik hoef Rotterdam nooit te missen.” Het is duidelijk, bordspellenbedenker Bulent zit hier op zijn plek en zijn spellen levert hij aan bijna twintig landen. “Het groeit met de dag.”

Now&Wow

Bulent is opgegroeid in Bloemhof en van de generatie die rond de eeuwwisseling naar de party's van Ted Langenbach ging. Hij vertelt verhalen over MTC en Now&Wow. “Ik zag een keer op een party naakte vrouwen met schapen lopen. Het was de tijd van uitgaan en gek doen. Ik woonde toen met vrienden op kamers en wij speelden vaak het spelletje doen, durven of de waarheid.”
Dat spelletje was het zaadje waaruit bordspellenimperium Mad Party Games is ontstaan. “Het toenmalige aanbod van bordspellen was heel slapjes. Ik miste beleving, een bepaald taalgebruik en stoerheid.” Bulent kreeg na een avond stappen en na de zoveelste ronde van het drankspel flesjedraaien de ingeving om zelf een spel te bedenken.
Vanuit de Maassilo bedenkt Bulent bordspellen: ‘bij drank, drugs en seks ligt de markt’
“Ik ben door velen voor gek verklaard”, zegt Bulent. Mensen geloofden in eerste instantie niet in hem en dat gaf hem de kracht om door te zetten. “Mijn omgeving begreep mij niet. Een Turk die bordspellen maakt? Misschien heet mijn bedrijf daarom Mad Party Games. Maar ik ga nog steeds met een glimlach naar het werk."
De inmiddels ervaren zakenman Bulent zegt vervolgens met zelfverzekerdheid dat bij “drank, drugs en seks de markt ligt.” Daarom is de overgrote meerderheid van zijn spelen 18+. “In de Verenigde Staten zelfs 21+ omdat het drankspellen zijn.” In zijn catalogus prijken bordspellen met onderwerpen als kinderen en voetbal. Maar het overgrote deel heeft thema’s als maffia, kamasutra en drank.
Heel snel in de reguliere speelgoedwinkels zal je de spellen van Mad Games daarom niet vinden en daar is Bulent zich ook bewust van. “Ons genre is toch een beetje gek doen.” Desondanks gaat het goed met zijn bedrijf dat al sinds de start van de Creative Factory sinds 2009 in de Maassilo huist. Op de vierde verdieping wordt alles bedacht van concept, vormgeving tot social video’s.
blowbordspel Mad Kush
blowbordspel Mad Kush © Rijnmond

Blowen

Het nieuwste spel uit de stal van Bulent is Mad Kush. Een combinatie tussen ganzenbord en mens-erger-je-niet waarbij het doel is om zo lang mogelijk een joint bij je te houden. Een spel dat niet uit liefde maar uit irritatie is ontstaan, zegt Bulent lachend. 
“Het begon bij een feestje bij ons op kantoor. Ik kreeg klachten van blowers dat we alleen maar drankspellen hadden. Die personen namen tijdens het spelen van een drankspel in plaats van een shotje een hijs van een joint.”
Bulent zijn passie is om concept te verzinnen. “Ik wil altijd iets nieuws verzinnen waar je trots op kan zijn. Je zet iets op papier en dat wordt later geld waard. Ik ben geen magiër, maar dat is wel magisch.” 
Wat wordt zijn volgende spel? Iets wat niet in het straatje past van seks, drugs en rock ’n roll maar een spel over het geloof. “Het gek doen is er bij mij vanaf. Een spel over het geloof lijkt mij voor de balans een leuke uitdaging. Dat je spelenderwijs een geloof kan adopteren, er over kan leren en beloond worden.”

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl