POLITIE

Politie sprak met moeder van gevonden foetus: geen vervolging

De foetus is in folie gewikkeld,
De foetus is in folie gewikkeld, © MediaTV
De politie heeft de moeder opgespoord van de foetus die woensdagmiddag is aangetroffen bij de RDM-kade bij Rotterdam-Heijplaat. Volgens een woordvoerder van de politie is er geen sprake van een misdrijf en wordt 'passende hulp geleverd' aan de moeder en verdere familie. Daarmee is voor de politie de zaak afgerond.
De foetus werd aangetroffen in een roestige bak in het water bij de RDM-kade. Uit een eerste onderzoek blijkt dat de foetus nog geen 24 weken is. Het ongeboren kind was niet levensvatbaar.
De politie heeft gesproken met de moeder van het kind. "Het is al met al een trieste situatie", legt een woordvoerder van de politie uit. "Daarom is er ook hulp geboden. Er is geen sprake van een misdrijf en er volgt dan ook geen strafrechtelijk onderzoek."
Een foetus heeft voor de wet geen juridische status. Daarom is er geen strafbaar feit gepleegd. Een kind is juridisch gezien pas een mens met rechten vanaf de geboorte. Een foetus heeft wel een bijzondere status, maar geen rechtspositie. Daardoor is bijvoorbeeld abortus mogelijk voor de wet, zonder dat de betrokken arts wordt vervolgd voor moord.