FEYENOORD

Zo gaat het nu met Nick Marsman, de keeper die weer even meetraint bij Feyenoord

Nick Marsman in zijn tijd bij Feyenoord
Nick Marsman in zijn tijd bij Feyenoord © VK Sportphoto
Doelman Nick Marsman speelde tussen 2019 en 2021 dertig duels voor Feyenoord, voordat hij transfervrij vertrok naar de Verenigde Staten. De 32-jarige doelman speelt momenteel bij Inter Miami CF, de club waar David Beckham mede-eigenaar van is. Omdat het seizoen in de MLS erop zit is Marsman weer even terug in Nederland en traint hij mee bij Feyenoord om zijn conditie op peil te houden.
Dat het even wennen is om mee te trainen bij een andere club ondervond Marsman ook. "Het was best wel nieuw, want kan je wel meetrainen bij een andere club? Dat moest ik wel even uitzoeken." Al sinds half oktober, toen Marsman met Inter Miami CF werd uitgeschakeld in de play-offs, heeft hij winterstop. "Ik kreeg te horen 'tot 6 januari'. Zo'n lange break heb ik nog nooit meegemaakt. In Nederland mag je blij zijn als je drie tot vier weken krijgt en dan heb je al het idee dat je drie maanden niks hebt gedaan als je weer terugkomt. Dus dat is wel echt even omschakelen."
Om maar van de nood een deugd te maken besloot Marsman met zijn gezin wat te zien van de omgeving waar ze wonen. "We zijn nog een maand gebleven om wat van Florida te zien met het gezin. We moesten daarna sowieso terug naar Nederland voor de green card, de Amerikaanse verblijfsvergunning. Dus toen zijn we rond 10 november naar Nederland gegaan en had ik nog geen idee hoe ik fit zou blijven. De regels van de MLS schrijven ook voor dat je dan niet bij je eigen club door mag trainen en je rust moet nemen."
Om toch fit te blijven klopte Marsman aan bij Feyenoord. "Ik heb altijd goed contact gehouden met keeperstrainer Khalid Benlahsen en heb de laatste wedstrijd voor de break tegen Cambuur in het stadion gekeken. Daarna heb ik hem een appje gestuurd om een bakje koffie te doen en toen heb ik voor de grap gevraagd of ik bij Feyenoord fit kon blijven. Zo is het tot stand gekomen", legt hij uit.
Voor Feyenoord komt zijn komst als geroepen, zei trainer Arne Slot deze week bij de NOS. Vanwege het WK voetbal in Qatar mist Slot naast Alireza Jahanbakhsh (Iran) en Sebastian Szymanski (Polen) ook Oranje-doelman Justin Bijlow.
Tekst gaat verder onder de foto.
Nick Marsman tikt een bal stijlvol over de lat tegen FC Emmen
Nick Marsman tikt een bal stijlvol over de lat tegen FC Emmen © Yannick Verhoeven/Orange Pictures

Zwaar geblesseerd

"Het is leuk om weer even terug te zijn in Nederland", zegt Marsman. "Vorig jaar raakte ik in de laatste wedstrijd van het jaar geblesseerd aan mijn kruisband en mocht ik twee weken terug naar Nederland. Dat is dan vrij kort om terug te zijn en ik moest ook nog revalideren. Toen ben ik weer terug naar de VS gegaan en dan zit je weer negen tot tien maanden daar. Om dan nu weer even terug te zijn bevalt wel heel goed."
In het begin moest Marsman echt even wennen aan zijn nieuwe leven in het zuiden van de Verenigde Staten. "Het voordeel is dat je de taal spreekt, al spreken ze hier ook veel Spaans. In het begin moet je veel dingen regelen en het duurt even voordat je dat op de rit hebt. Zo heb ik drie maanden in een hotel gezeten voordat ik een huis kreeg. Het voetbal ging goed in het begin, maar het was ook lastig dat mijn familie niet mee kon."

Snel getrouwd tijdens de pandemie

Pas geleden verwelkomde Marsman zijn tweede dochter, die in Amerika is geboren. Omdat Marsman en zijn vriendin niet getrouwd waren, mocht zij tijdens de coronapandemie Amerika niet in. Dus toen Marsman drie dagen vrij had, vloog hij naar Mexico voor een reünie met zijn gezin. "In Amerika kennen ze samenwonen niet, dus zijn we in Mexico maar gelijk getrouwd. Dat zat sowieso al in de planning, maar hebben we nu naar voren gehaald haha. Want als je getrouwd bent, dan ben je met elkaar. Ben je niet getrouwd, dan heb je niks."
Na zijn vertrek uit Rotterdam ziet het leven van Marsman er een stuk anders uit, al is het alleen maar vanwege het klimaat. In Miami geeft de thermometer zelden een temperatuur aan onder de 20 graden. "Het leven is fijn, want het is er altijd mooi weer", gniffelt de oud-Feyenoorder. "Het is ook lang licht, dus je hebt het gevoel dat je veel kan doen op een dag. Je hebt ook veel tijd naast het voetbal, in tegenstelling tot bijvoorbeeld bij Feyenoord. Daar draait de week toch om het voetbal en ben je er 24/7 mee bezig."
"Je voelt gewoon weinig druk, want de supporters zijn al tevreden als je inzet toont", zegt de doelman die inmiddels 29 wedstrijden speelde voor de Amerikaanse club. "Tuurlijk, winnen is mooi meegenomen, maar ze zijn eigenlijk altijd positief. Eigenlijk is dat vanuit de hele organisatie wel een beetje, dat je niet voelt dat je móet presteren en je dat anders voelt in je privéleven."
Hoewel Marsman inmiddels aan de andere kant van de Atlantische Oceaan woont, volgt hij Feyenoord nog op de voet. "Ja!", zegt hij resoluut als die vraag wordt gesteld. "Ik moet zeggen dat ik niet altijd de Europese wedstrijden zie, die zijn vaak midden in de nacht. Maar ik probeer wel zoveel mogelijk te zien. Het is leuk om te zien hoe goed ze het doen. Nu ik meetrain kan ik van binnenuit een beetje meekijken en is het toch leuk om te zien hoe dat allemaal gegroeid is."
Tekst gaat verder onder de foto.
Arne Slot tijdens het duel tussen Feyenoord en Excelsior
Arne Slot tijdens het duel tussen Feyenoord en Excelsior © Peter Lous/Orange Pictures
"Ze zijn er echt me bezig", zegt Marsman met bewondering voor trainer Arne Slot. "Hoe hij de trainingen leidt en hoe hij de oefeningen doet, dan zie je echt dat ze aan alle dingen denken en dat er over na is gedacht om alles tot in de puntjes voor elkaar te krijgen. Het is wel genieten om weer even mee te trainen."
Daarnaast valt het Marsman op hoe groot de verschillen zijn tussen zijn huidige club Inter Miami en Feyenoord. "Als ik dat refereer aan hoe dat bij Inter geregeld is, dan zie je dat ze bij Feyenoord alles bewust doen en dat ze overal met een idee bezig zijn, zoals hoe ze moeten passen en in beweging moeten blijven. Ik moet zeggen dat het niveau bij Feyenoord wel erg goed is."

'Ik ben niet voor niets bij Feyenoord weggegaan'

In zijn tijd bij Feyenoord was Marsman concurrent van Justin Bijlow, die momenteel met het Nederlands elftal deelneemt aan het WK in Qatar. "Helaas speelt Justin niet op het WK. Ik begreep dat in eerste instantie niet, maar Andries Noppert doet het goed. Ik dacht wel dat Justin zou gaan spelen, want ik denk dat hij ook heeft laten zien dat hij er klaar voor was."
Over de ontwikkeling van Bijlow is Marsman zeer te spreken. "Het is fijn dat hij blessurevrij is en zich over een langere periode kan laten zien. Dat zag ik al toen hij mijn concurrent bij Feyenoord was. Ik ben niet voor niets weggegaan, want ik wilde spelen. Hij heeft superveel kwaliteit en de laatste tijd heeft hij ze op sommige momenten echt gered. Ik denk dat hij heel stabiel is in zijn presteren."
Tekst gaat verder onder de foto.
Nick Marsman met Justin Bijlow
Nick Marsman met Justin Bijlow © Orange Pictures
Volgende de berichten uit Qatar traint Bijlow als een beest bij Oranje, al is dat voor Marsman niet nieuw. "Dat deed hij hier ook al, dat doet hij elke dag. En dat kan je alleen maar bewonderen. Hij is er ontzettend mee bezig en is ook betrokken. Als je dan de kwaliteit levert, dan ben je gewoon een goede keeper."
Tekst gaat verder onder de foto.
Justin Bijlow feliciteert Andries Noppert met zijn eerste clean sheet voor Oranje
Justin Bijlow feliciteert Andries Noppert met zijn eerste clean sheet voor Oranje © BSR Agency

Met Feyenoord mee op trainingskamp naar Portugal

Feyenoord speelt zaterdag een oefenduel met het Belgische KV Oostende, waarna de ploeg van Arne Slot op 12 december naar Portugal vertrekt voor een trainingskamp in Lagos. Tijdens dat trainingskamp zal Marsman ook meereizen met Feyenoord. "Ik blijf tot vlak voor de kerst meetrainen en net na de kerst reis ik weer terug naar Miami." Op 6 januari gaat dan de voorbereiding weer beginnen op het nieuwe seizoen in de MLS, dat zes weken later weer van start gaat.
Inter Miami CF, waar David Beckham één van de eigenaren is, werd pas op 1 maart 2020 toegevoegd aan de Major League Soccer, nadat de club in januari 2018 werd opgericht. "Ze hebben zeker ambities, dat hebben ze destijds ook tegen mij uitgesproken. Ze willen op termijn ook mee gaan doen om het kampioenschap." Toch loopt de club tegen complexe regels aan met onder meer een salarisplafond, waardoor selecties er na een jaar heel anders uit kunnen zien.

Beckham, Messi en een aflopend contract

Dat Beckham ook in de Verenigde Staten een grote naam is merkt ook Marsman. "Hij is echt een uithangbord van de club. Als ik weleens in Miami ben en ze vragen wat ik doe, dan zeg ik dat een soccer player ben. Dan vragen ze of we hier een voetbalclub hebben en dan zeg ik weer dat het de club van David Beckham is. Daar hebben ze dan wel weer van gehoord."
Tekst gaat verder onder de foto.
David Beckham op het WK in Qatar
David Beckham op het WK in Qatar © Paul Chesterton/Focus Images
Hoewel de voorbereiding met zijn ploeg op het nieuwe seizoen voor Marsman dus nog van start moet gaan, is de naam van Lionel Messi er één die al langere tijd rondgaat bij Inter Miami CF. Hij merkt ook dat de geruchten steeds hardnekkiger worden. "Ik ben echt heel benieuwd, dat zou heel gaaf zijn. Hij heeft al een huis in Miami en is er al meerdere keren geweest. Met de Argentijnse selectie hebben ze ook op onze accommodatie getraind. De club zou hem er in ieder geval graag bij willen hebben, de vraag is alleen wat hij wil."
Bij Inter Miami CF heeft Marsman nog een contract tot eind december volgend jaar. "Ik heb nog een optie op nog een seizoen, maar dat zal afhangen van komend seizoen. Afgelopen seizoen heb ik weinig gespeeld door blessures, dus ik moet nu een jaar knallen. Maar ik heb het er zowel privé als sportief goed naar mijn zin en ik denk dat er nog veel te verbeteren valt daar, dus daar wil ik wel graag deel van uitmaken."