DRUGSHANDEL

Vrachtwagenchauffeur A. werd 'verkracht, bedreigd en gemarteld' voor ze hotelcontainer met tien drugsuithalers naar de haven reed

De bewuste partij drugs van 1436 kilo cocaïne
De bewuste partij drugs van 1436 kilo cocaïne © Openbaar Ministerie
"Ze zal ruwweg gaan bekennen waarvan ze wordt verdacht", zegt advocaat Bo Tieman. Vrachtwagenchauffeur A. (33) heeft meermaals een 'hotelcontainer' vol smokkelaars in de Rotterdamse haven afgezet. Voor ze zover kwam, heeft ze verschrikkelijke dingen moeten meemaken, vertelde haar raadsman vrijdag in de rechtbank.
"Mijn cliënt is een zwaar beschadigde vrouw", zegt advocaat Bo Tieman vrijdag tegen de Rotterdamse rechter. "Zowel fysiek als psychisch. Ze was waarschijnlijk niet bestand tegen druk. Dat maakt veel uit voor haar straf."
Volgens de advocaat is de vrouwelijke chauffeur getraumatiseerd door eerdere ervaringen. Mede daarom heeft ze meegewerkt aan de smokkel van 1436 kilo cocaïne. Als een 'paard van Troje' bracht ze volgens justitie in maart van dit jaar vier keer een container vol met mensen, matrassen en levensmiddelen naar het terrein van een containerterminal in de Rotterdamse haven. De uithalers in de container, soms wel tien, wachtten daar het juiste moment af om drugs uit andere containers te halen.
de 'hotelcontainer' waar tien uithalers langdurig in hadden kunnen verblijven.
de 'hotelcontainer' waar tien uithalers langdurig in hadden kunnen verblijven. © Openbaar Ministerie
"Met een vriendelijke lach vertelde ze me hoe ze elf jaar geleden tijdens een buitenlandse rit is verkracht en er met een mes in haar keel is gesneden. Zes weken later werd ze gemarteld. Ze is toen geslagen met een ijzeren staaf en toegetakeld met hete voorwerpen. Alsof het niks is, liet ze me brandwonden op haar lichaam zien. Ze zat onder de littekens." De advocaat betoogt dat zijn cliënt zo getraumatiseerd is, dat er misschien sprake was van psychische overmacht toen ze het haventerrein opreed met de hotelcontainer.
Die twee incidenten in 2011, de verkrachting en de zware mishandeling, staan los van elkaar, zegt de advocaat. Alleen het tweede zou drugsgerelateerd zijn. "Iemand had haar naam genoemd tegen de verkeerde personen. Maar ze had niks met die zaak te maken. Toch werd ze te grazen genomen."
De advocaat vermoedt psychische schade als een posttraumatische stressstoornis (PTSS) en vroeg tijdens de inleidende rechtszaak in de rechtbank van Rotterdam om een psychologisch onderzoek naar de vrouw. Dat kreeg hij toegezegd. Justitie twijfelt of haar traumatische verleden daadwerkelijk van invloed was op haar smokkelacties in maart, maar verzet zich niet tegen zo'n onderzoek.

'Heel normale meid'

Op 28 maart werd de chauffeuse gearresteerd met tien drugsuithalers achterin haar vrachtwagen. Ze wordt gekoppeld aan de invoer van 1436 kilo cocaïne. "Ze zal gaan toegeven dat ze de rit heeft gereden", zegt haar advocaat. "Ze heeft dit met grote tegenzin gedaan. Ruim een half jaar geleden is ze benaderd en bedreigd. Ze kreeg foto's van haar kinderen opgestuurd. Ze is nogmaals gemarteld. Tegen zoveel druk was ze niet bestand. Steek dan maar eens je middelvinger op naar zulke mensen en stap dan maar eens naar de politie."
De vrouwelijke chauffeur is met haar kleurrijke wagens een bijzondere verschijning in de wereld van het vrachtwagentransport. Haar advocaat zegt dat het op dit moment redelijk met haar gaat. Ze zit in de cel. "Ze wordt nu niet bedreigd en komt weer tot zichzelf. Ze voelt zich veilig. Eigenlijk is het een heel normale meid. Ze is blij dat ze is opgepakt. Nu kan ze er definitief uit", zegt hij, doelend op haar contacten met de criminelen.
De advocaat vroeg de rechter daarom niet om voorlopige vrijlating. "Ze wil nu al zoveel mogelijk van haar uiteindelijke straf uitzitten. Ze wil niet nu vrij komen en daarna weer terug in de cel." De rechtszaak tegen de chauffeur gaat verder in januari 2023. A. had de zitting graag willen volgen, maar medewerkers van de rechtbank kregen een videoverbinding niet aan de praat.