VOETBAL

Personal trainer en goede vriend van Denzel Dumfries gespannen maar vol vertrouwen in succes

Denzel Dumfries draagt lachend het shirt van zijn oude amateurclub vv Smitshoek uit Barendrecht
Denzel Dumfries draagt lachend het shirt van zijn oude amateurclub vv Smitshoek uit Barendrecht © Orange Pictures - Broer van den Boom
Denzel Dumfries gooit hoge ogen op het WK. De Rotterdammer begon zijn voetbalcarrière bij VV Smitshoek in Barendrecht, loodste Oranje langs de Amerikanen en de verwachting is dat hij dat vrijdagavond weer doet - maar dan langs de Argentijnen. Zijn personal coach en goede vriend hebben er alle vertrouwen in.
"Denzel is super gedreven," zegt vriend en trainingsmaatje Daniël Esajas. "Hij wil zich door niks of niemand laten tegenhouden." Dumfries en Esajas trainen regelmatig samen en kennen elkaar al jaren. "Hij had dit succes in zijn hoofd en is er gewoon voor gegaan."
Dumfries staat bekend als een 'laatbloeier'. In 2014 werd hij op 18-jarige leeftijd gecontracteerd door Sparta Rotterdam en in 2015 maakte hij zijn debuut in de Eerste divisie. In 2016 werd hij uitgeroepen tot grootste talent en een jaar later vertrok hij naar sc Heerenveen. Daar wist de Rotterdammer zich in de kijker te spelen door in zijn eerste seizoen 33 van de 34 competitiewedstrijden als basisspeler op te treden. Dumfries verruilde Heerenveen voor PSV, waar hij in de zomer van 2018 zijn debuut maakte. Als aanvoerder begon hij ook in het buitenland op te vallen. In augustus 2021 tekende Dumfries een vierjarig contract bij het Italiaanse Internazionale.
"Denzel is ondanks het succes niets veranderd. Hij is nog steeds de nuchtere jongen van vroeger," zegt Esajas. Voor de wedstrijd appen Dumfries en hij altijd. "Ik wens hem dan succes en dat hij vooral in zichzelf moet geloven."
Daniël Esajas over goede vriend Denzel Dumfries
Personal coach Errol Esajas (en de oom van Daniël) heeft Dumfries de afgelopen jaren klaargestoomd voor de top. "We trainen vooral op motoriek en snelheid. De kracht heeft hij al van zichzelf." Als voorbeeld pakt Esajas een netje tennisballen erbij en laat deze op de grond stuiteren. "Hij moet die tennisballen dan met zijn voeten omlaag tikken en tegelijkertijd bij elkaar houden." Ook werken de twee met hordes en evenwicht. "Je springt dan van een bok op de mat en moet dan stil blijven staan als je landt. Dan oefen je je evenwicht."
Personal coach Errol Esajas over Denzel Dumfries
Op de vraag of Dumfries een goede beurt gaat maken tegen Argentinië antwoorden de beide Esaja's volmondig 'ja'. "Denzel heeft zo hard getraind de afgelopen jaren. Je ziet op dit WK dat het er nu echt uitkomt," zegt zijn coach. "Denzel komt hier altijd met een grote glimlach op zijn gezicht binnen. Hij traint met heel veel passie en plezier en die houding helpt hem."
Ondanks het grote vertrouwen erkennen neef en oom dat er een enorme druk op Dumfries ligt. "Toen Oranje won van de VS heb ik Denzel echt bedankt, maar dat brengt natuurlijk heel veel spanning mee voor een volgende wedstrijd," zegt Daniël. Dumfries heeft daarvoor een mental coach. "Je moet er toch op een bepaalde manier mee om kunnen gaan en je niet gek laten maken." Al denkt zijn goede vriend dat de topvoetballer zich niet laat leiden door de spanning. "Je merkt het niet aan hem. Ik ben veel zenuwachtiger dan hijzelf!"