TUIN
Rotterdamse volkstuinen 75 procent duurder, tuinders perplex: 'Voor Jan Modaal geen plek'

Volkstuineigenaren in Rotterdam moeten flink meer betalen voor hun tuin. De huurprijzen voor het houden van zo'n tuin gaan namelijk vanaf 1 januari 2023 omhoog, schrijft wethouder Faouzi Achbar in een brief. De prijs per vierkante meter voor volkstuinen is 1,85 euro. Dat wordt in een paar jaar 3,21 euro. Door de brief van de wethouder vrezen sommige verenigingen ook voor hun voortbestaan.
Lange tijd was er veel onduidelijkheid over de nieuwe huurovereenkomst met de gemeente Rotterdam die zou ingaan, tot nu. Vanaf komend jaar hebben tuinders geen overeenkomst meer met de Stichting Volkstuinen in Nederland, maar met de gemeente. En de gemeente geeft per brief een toelichting.
Uit de brief blijkt dat met de nieuwe huurovereenkomst met de gemeente ook de prijs per vierkante meter voor volkstuinen stijgt. De gemeente merkt namelijk dat het voor hen duurder wordt het te onderhouden, schrijft verantwoordelijk wethouder Achbar.
Geleidelijke stijging
De gemeente wil de verhoging van de huurprijs stapsgewijs invoeren. Dit doet de gemeente vanwege de stijgende inflatie die stijgende kosten met zich meebrengen. Met de geleidelijke stijging hoopt de gemeente financiële problemen te voorkomen.
Voor de volkstuinen (siertuin met tuinhuisje) stijgt de vierkante meterprijs het komende jaar naar 2,12 euro. Voor nutstuinen (tuin voor het kweken van groente en fruit) gaat het van 1,10 euro naar 1,23 euro.
In 2024, 2025 en 2026 wordt beetje bij beetje de prijs omhoog gevoerd. Uiteindelijk gaat de vierkante meterprijs richting de 3,21 euro. Dat is een stijging van 75 procent ten opzichte van nu. Dit zou door omstandigheden ook hoger kunnen uitvallen, waarschuwt het stadsbestuur in de brief.
Korting voor minima
Het college heeft ook een reductieregeling in het leven geroepen voor minima. Tuinders kunnen daar een beroep op doen, zodat een deel van de huur vergoed kan worden. Dit geldt voor mensen die minder die 17.300 euro per jaar verdienen of niet meer dan 120 procent van het minimumloon.
'Wij zijn geschokt'
In de brief schrijft Achbar ook dat op de plek van acht volkstuinverenigingen bouwplannen zijn. Voor de volkstuinders is dat een verrassing, zegt Ofra Bolier, bestuurslid van het platform Rotterdamse volkstuinen en volkstuinder. Hen was alleen verteld dat bouwen een scenario kon zijn. "Wij zijn geschokt. Het lijkt vastgesteld wat er gaat gebeuren, maar wij weten weinig. Er wordt niet duidelijk gecommuniceerd. En te weinig met ons gepraat."
Volkstuinders zijn daarnaast ook flink geschrokken van de prijsstijging. Bolier noemt het 'schrikbarend hoog'. Ook Erik van Idsinga van de Stichting Volkstuindersbelangen Rijnmond merkt dat onder volkstuinders. "Er heerst veel onrust en onzekerheid. We horen van verschillende kanten dat het voor tuinders onmogelijk wordt hun tuin nog aan te houden."
'Voor Jan Modaal geen plek'
De gemeente noemt stijgende kosten als oorzaak. De twee bestuurders hebben daar zo hun vraagtekens bij. "Waarom zien we in andere gemeenten deze stijging niet terug en is Rotterdam een van de duursten van Nederland?" zegt Van Idsinga. "De gemeente geeft geen duidelijke verantwoording voor de kostenstijging, die zien we graag", zegt Bolier.
Van de reductieregeling zijn ze ook niet onder de indruk. "Dit helpt alleen een kleine groep tuinders. Voor Jan Modaal, die geen aanspraak kan maken op de regeling, wordt het onbetaalbaar", zegt Van Idsinga. "En dat terwijl de gemeente volkstuinen juist inclusief wil maken", vult Bolier aan.
Wat Van Idsinga bovendien zorgen baart: in de brief wordt geschreven over een schadeloosstelling. "In de oude contracten stond een clausule dat de gemeente grond ter compensatie aanbood als het jouw tuin nodig had. Nu is dat alleen financiële compensatie met een schadeloosstelling. Dat is een achteruitgang in de rechten van volkstuinders."