Onderscheiding voor heldhaftig optreden Spijkenisser Divano (17)

De 17-jarige Divano Dorder kreeg op woensdag de Nissewaardpenning van burgemeester Mirjam Salet. Hij ontving de onderscheiding voor zijn heldhaftige optreden op 16 juli in een Rotterdamse metro door twee gewapende mannen te overmeesteren.

Tijdens de metroreis stapten de twee ruziënde mannen in waarvan er een gewond was aan zijn hand en hevig bloedde.

De mannen schreeuwden naar elkaar en naar de passagiers en probeerden een metrodeur in te trappen. Omdat passagiers schrokken en er ook kinderen in de metro aanwezig waren, liep Divano op de mannen af.

Omdat ze niet direct naar hem wilden luisteren, legitimeerde hij zich en maakte bekend dat hij een militair is. Zo heeft hij voorkomen dat de situatie uit de hand zou lopen.

Toen de metro stopte bij de halte Wilhelminaplein stond de politie met getrokken wapens klaar. Dat was het enige moment dat Divano met geweld de situatie onder controle moest houden.

"De man wilde niet luisteren naar de sommering van de politie en toen heb ik hem met met enig geweld aangehouden."

Hij behandelde later zelfs op verzoek van de politie de man aan zijn gewonde hand.

Nuchter


De 17-jarige Rode Kruis vrijwilliger blijft er zelf nogal nuchter onder.

"Het hoort bij mij als militair en als mens om andere mensen te helpen. Maar het is wel spannend en apart omdat alles van jou afhangt, maar angst voelde ik niet."

Hij vindt de waardering van de burgemeester wel erg bijzonder: "Dat je waardering krijgt van je eigen burgemeester, dat is ongekend, dat vind ik mooi om mee te maken", zei de Spijkenisser trots.

Mocht hij zoiets nog een keer meemaken, dan weet hij al dat hij precies hetzelfde zal handelen en reageren.

Meer over dit onderwerp:
Nieuws
Deel dit artikel: