WEER

Schaatskoorts in Puttershoek: 'Je hart gaat sneller kloppen: wanneer kunnen we weer?'

Wim meet de temperatuur van het ijs
Wim meet de temperatuur van het ijs © Rijnmond
Het vriest! En dat betekent dat in Puttershoek de schaatskoorts aanzwelt. De vrijwilligers van de Kees Verkerkbaan zijn druk bezig om een perfecte ijsbaan te maken. En dat hoeft niet lang meer te duren. "Het ijs is nu een halve centimeter. Mogelijk kunnen we woensdag schaatsen!"
Samen met voorzitter Wim Westdijk lopen we een rondje langs de schaatsbaan in Puttershoek. Met speciale thermometer meet hij de ijstemperatuur: "Ruim -3 graden!" Als er een goede nachtvorst overeen gaat, kan het snel gaan. De ijsmeester verwacht dat het ijs morgen al z'n drie centimeter dik zal zijn. "Dit is het Calgary - de Canadese stad waar momenteel de wereldbeker wordt gereden - ijs van Nederland!"
Neem een kijkje op de schaatsbaan in Puttershoek:
Zo staat het ijs erbij in Puttershoek

Schaatsen uit het vet

Schaatsliefhebber Wim is blij met het ijs. "In het zonnetje ziet het er echt schitterend uit."
Afgelopen vrijdag hebben vrijwilligers de baan onder water gezet. "We zetten er dan zeven centimeter water op. Als er drie centimeter ijs is, laten we het water er onderuit lopen. Dan een nachtje wachten tot het ijs aan het asfalt is vastgevroren."
De ijsthermometer: -3,2 graden
De ijsthermometer: -3,2 graden © Rijnmond
Nog even geduld dus, voor het zover is. Voor de ingang van de baan staan hekken met afzetlinten. "Om iedereen van de baan te houden. Het zou zonde zijn als er wakken in het ijs komen."
De ijsbaan
De ijsbaan © Rijnmond
Ook thuis via de webcam houdt hij de ijsbaan in de gaten. "Dan gaat je hart al sneller kloppen."
De schaatsen kunnen uit het vet. Nog wel even slijpen, raadt Wim aan. "Met botte schaatsen krijg je valpartijen."
De hekken moeten mensen van het ijs afhouden tot de baan gaat
De hekken moeten mensen van het ijs afhouden tot de baan gaat © Rijnmond
Schaatsicoon Kees Verkerk (1942) werd geboren in Maasdam, maar groeide op in Puttershoek. De schaatsbaan in het dorp is naar hem vernoemd. Verkerk werd in 1966 en 1967 wereldkampioen. In 1967 was hij ook Europees kampioen. Op de Olympische Spelen van Grenoble in 1968 won hij goud op de 1500 meter en versloeg daarmee zijn grote rivaal uit die tijd: Ard Schenk.