POLITIEK

Beter voor Dordt blaast zichzelf op met 'intimidaties en bedreigingen'

Beter voor Dordt in betere tijden
Beter voor Dordt in betere tijden Beter voor Dordt / RTV Dordrecht) | © Beter voor Dordt / RTV Dordrecht
Beter voor Dordt is opnieuw uiteen gevallen. De lokale partij, die twaalf jaar lang de grootste van Dordrecht was, is andermaal het middelpunt van ruzies en intriges. Maandagavond maakten het volledige bestuur en het grootste deel van de fractie van Beter Voor Dordt (BVD) bekend dat zij opstappen. Zij voelen zich geïntimideerd door dreigementen van fractiegenoot Jacques Katif en zeggen dat fractievoorzitter David Schalken niets doet aan de onveilige situatie.
De vier opstappers zijn ex-wethouder Marco Stam, raadslid Claudia van Waardhuizen en commissieleden Astrid Koole-Bruurmijn en David Boone. “De principes basisvertrouwen en veiligheid zijn voor mij geschonden”, laat Van Waardhuizen maandagavond weten aan RTV Dordrecht. “Er zijn concrete signalen gedeeld met de fractievoorzitter (Schalken, red.), maar daar werd niets mee gedaan.”

‘Egoïstisch en egocentrisch gedrag’

Stam verlaat Beter voor Dordt ‘met pijn in het hart’ omdat hij de gang van zaken graag anders had gezien. “Maar na een halfjaar vragen om oplossingen worden die niet geboden. Daarom hebben we nu een andere keuze gemaakt”, aldus de ex-wethouder. In een persbericht spreekt hij over “egoïstisch en egocentrisch gedrag in combinatie met slecht (fractie)leiderschap”.
Drie oud-bestuursleden, waaronder Schalken en oud-wethouder Piet Sleeking schreven zich na een ledenvergadering in september niet uit bij de Kamer van Koophandel en maakten zo het nieuwe bestuur vleugellam. Na diverse mislukte pogingen om tot elkaar te komen is nu het voltallige vijfkoppige bestuur opgestapt.

Ettert al maanden

Volgens Boone is Schalken “een meester in zaken onder het tapijt te vegen”. Koole laat weten dat Katif zei overal “spionnen” te hebben en “overal weet wat iedereen doet”. Van Waardhuizen vat het samen als “het uit elkaar spelen van mensen en intimiderend gedrag”. Het ettert al maanden in de partij, sinds september worden er al geen fractievergaderingen meer gehouden waar alle fractieleden bij zijn.
De twee raadsleden, Stam en Van Waardhuizen, gaan door als de Fractie Van Waardhuizen. De twee commissieleden mogen volgens de gemeentelijke regels niet meegenomen worden, maar zeggen de nieuwe fractie te blijven ondersteunen.

Geschiedenis herhaalt zich

Het is bepaald niet de eerste keer dat de bom barst bij Beter voor Dordt. Voor de verkiezingen verlieten zes fractieleden onder leiding van Loudy Nijhof de fractie. Toen speelde Schalken een hoofdrol in een conflict over de opvolging van ex-wethouder Sleeking, die voortijdig stopte. In de raadsperiodes 2010-2014 en 2014-2018 stapten er ook raadsleden bij BvD op. .
De vraag is of de in 2005 opgerichte partij dit gaat overleven nu Beter voor Dordt ook zonder bestuur zit. De fractie Van Waardhuizen zegt snel aan de slag te willen met de echte uitdagingen waar de stad voor staat, zonder interne ruzies en zonder Beter Voor Dordt.

'Wat nu gebeurt is jammer'

Beter voor Dordt kwam dinsdagmorgen met een schriftelijke reactie: "Na het zomerreces ontstond een vervelende situatie met betrekking tot de samenwerking. De nu vertrokken fractieleden waren niet bereid om als voltallige fractie met elkaar in gesprek te gaan om tot een oplossing te komen."
"Fractieleden Katif, Wringer en Schalken hebben hebben voortdurend getracht om tot een gezamenlijk gesprek te komen en werkbare afspraken te maken, die bereidheid was bij de overige fractieleden helaas niet aanwezig", zo stellen zij. De drie overgebleven fractieleden herkennen zich ook niet in de geschetste redenen van de opgestapte fractieleden. "Wat nu gebeurt is jammer en ook niet goed voor Beter Voor Dordt en de politiek in het algemeen."
dit verhaal is van onze mediapartner RTV Dordrecht

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl