ENERGIE

Rotterdammers Arie en Belia gaan 100 meter verhuizen, van de oude naar de nieuwe Wielewaal

Arie en Belia van Bokken voor hun nieuwe (l) en oude (r) huis
Arie en Belia van Bokken voor hun nieuwe (l) en oude (r) huis © Rijnmond
Het huis van Arie en Belia van Bokken is inmiddels oud en versleten. Al zevenendertig jaar wonen ze in de Wielewaal. Deze week hebben ze de sleutels gekregen van hun nieuwbouwwoning, ook in de Wielewaal. Hemelsbreed verhuizen ze 100 meter. “Ik ben heel blij met deze woning. De gasrekening werd me ook te hoog.”
Eén ding valt op als je op bezoek komt in het oude huis van Arie en Belia in de Minkestraat: het staat enorm scheef. “Als je een knikker in de ene hoek legt dan rolt ie naar de andere kant van de kamer. Het scheelt vijf centimeter”, zegt Arie die al zo lang in dit karakteristieke gelijkvloerse huis woont.
Maar het huis loopt op zijn eind. Arie geeft een rondleiding. “Ben je bang voor honden?”, vraag Arie. Daarna opent hij de slaapkamerdeur en er stormen twee gespierde Staffords uit, die vervolgens met elkaar stoeien in de woonkamer. 
Arie geeft een rondleiding in zijn oude en nieuwe huis in de Wielewaal
Hij vervolgt de rondleiding in het huis, waar je overwegend hout en bruintinten ziet. In de woonkamer prijkt een oud schilderij van een Indonesische dame met ontbloot bovenlichaam. Terwijl hij wijst naar de weerplekken op het plafond zegt hij dat de keuken al jaren niet onder handen is genomen, omdat hij wist dat ze op een gegeven moment moesten verhuizen.
De Wielewaal werd in 1949 gebouwd om de woningnood te verminderen. De bedoeling was dat de 545 huizen 25 jaar mee zouden gaan. Een groep bewoners had zich verenigd om de herstructurering tegen te gaan en hadden een eigen plan voor woningen bedacht. Zonder succes. Na vertragingen door verschillende rechtszaken is de wijk momenteel aan het herstructureren: oude woningen maken plaats voor nieuwe.

Slaapkamerplafond viel naar beneden

Buiten schijnt de zon fel op zijn tuin maar de zonnestralen komen nauwelijks het huis in. “Het weer zit in de ruiten. Je kan bijna niet naar buiten kijken”, zegt Arie. Tegenover zijn huis zijn dichtgetimmerde woningen met graffiti erop te zien. “Daar woonde een oud-klasgenoot van mij. Zijn slaapkamerplafond viel naar beneden in zijn slaapkamer. Deze huizen moeten gesloopt worden. Je hebt er niets meer aan.” 
Daarna loopt Arie leeg: “Alles is op. Het tocht als de pest. Ik gooi ook nooit de gordijnen dicht. Alles is open. Anders voel ik me opgesloten en daar kan ik niet tegen. Ik wil vrij kunnen kijken.” In zijn nieuwe huis op een steenworp afstand van de oude kijkt hij uit op een bomenperkje. 
Arie heeft net de sleutel van zijn nieuwe pand gekregen op de Tacostraat. Bouwvakkers zijn nog bezig met de laatste werkzaamheden aan de buitenkant. Vol trots laat Arie het nog kale huis zien. Op de benedenverdieping zijn net als in het oude huis de woon-, slaap- en badkamer.

Van 64 naar 94 vierkante meter

Het grote verschil is ook dat het nieuwe huis een bovenverdieping heeft. Arie gaat van 64 naar 94 vierkante meter. De eerste verdieping is hoog te noemen. Van plafond naar de nok van het dak is het ongeveer vijf meter. Anders dan zijn oude woning kan Arie hier wel goed naar buiten kijken via het raam van de dakkapel. 
“Ik ben heel blij met deze woning. De gasrekening werd me ook te hoog. Ik betaalde 300 euro voor energie.” Nu heeft Arie zonnepanelen, goede isolatie en een warmtepomp. Wat de energieprijs voor de nieuwe woning gaat worden weet hij nog niet. 
Daartegenover staat wel dat hij een hogere huur gaat betalen. “We hebben beide een AOW maar krijgen dan ook een hogere huursubsidie. Ik zit hier echt goed. Ik zou nergens anders willen wonen. De wijk is het mooiste wat er is. Hier heb ik de ruimte.”

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl