FEYENOORD
Te Kloese spreekt zich na één jaar bij Feyenoord uit over de opvolging van Arnesen, het stadion en de band met de supporters

Iets minder dan een jaar geleden begon Dennis Te Kloese aan zijn nieuwe baan als algemeen directeur bij Feyenoord. En direct kreeg hij een tropenjaar voor zijn kiezen. Hij zet de komst van een nieuwe stadion definitief stop. Feyenoord gaat niet verder met Frank Arnesen. En er zijn diverse incidenten met supporters. In een lang interview blikt hij terug en vooruit op deze drie belangrijke thema’s voor Feyenoord.
Te Kloese is alleen de eerste twee dagen bij het trainingskamp van Feyenoord in de Portugese Algarve. Hij heeft het druk en krijgt de komende weken nog genoeg werk erbij, nu er nog geen opvolger is gevonden voor Frank Arnesen.
“Al verwacht ik wel dat het een rustige transferperiode gaat worden,” zegt hij. Te Kloese zal, net als afgelopen zomer, de eventuele inkomende en uitgaande transfers afhandelen met de medewerkers uit Feyenoords scoutingapparaat.
Geen nieuwe technisch directeur
Vlak na de officiële bevestiging van het vertrek van Arnesen wist Rijnmond al te melden dat Feyenoord denkt aan een aanpassing van de organisatiestructuur. Een half jaar later bevestigt Te Kloese dat die keuze nu definitief is gemaakt.
“Er komt geen nieuwe technisch directeur, we hebben gekozen om voortaan met de functie van technisch manager te werken,” zegt Te Kloese. Die nieuwe ideale technisch manager is nog niet gevonden en die zoektocht heeft wat Te Kloese betreft ook geen enorme haast.
“Nu overhaast iemand aanstellen omdat er in januari een transferperiode aankomt, vind ik niet goed. We verwachten ook niet heel veel mutaties in de komende maand.”
Dennis Te Kloese legt uit waarom Feyenoord voor een technisch manager kiest
Is een club als Feyenoord niet te groot om een cruciale rol als het aan- en verkoopbeleid van spelers niet een directiefunctie te laten zijn? Voormalig technisch directeur Rob Baan liet in FC Rijnmond weten het geen verstandig plan te vinden. Te Kloese denkt dat het wel kan.
“Wij hebben hier zelf ook over nagedacht. Maar jarenlang hebben wij grote beleidsbeslissingen gemaakt die goed hebben uitgepakt. En ja, sommige wat minder. We komen nu in de fase dat we meer een beleidsbewaker zoeken.”

Er ontstaat zo wel een situatie waarbij Dennis Te Kloese hiërarchisch een machtspositie heeft, ook met betrekking tot het technisch beleid. Hoe wenselijk is dat?
“‘Nee, dat zou niet goed zijn voor de club,” reageert Te Kloese. “Maar ik denk dat alle besluiten en beslissingen binnen de club breed gedragen worden. Daar hebben wij onze processen voor.”
Stadiondirecteur ook in management van de voetbalclub
Er is nog een organisatiewijziging doorgevoerd. De nieuwe directeur van stadion De Kuip, Lilian de Leeuw, zit vanaf januari ook aan tafel bij het MT van de voetbalclub.
Haar functie heet niet meer 'algemeen directeur' maar 'Venue Director' en De Leeuw’s voornaamste taak is om zich te richten op de huidige staat van het stadion. Geen planmakerij meer voor eventuele nieuwbouw, maar het huidig te gebruiken onderkomen aanpakken.
Dat klinkt Te Kloese als muziek in de oren want het achterstallig onderhoud van De Kuip is hem, net als alle bezoekers, een doorn in het oog.
“Vanaf het moment dat wij hebben besloten om niet verder te gaan met een nieuw stadion speelt deze discussie al. Ik wil wegblijven van verwijten als het gaat om onze relatie met het stadion. Wij betalen huur en daar horen bepaalde verplichtingen bij. Dat verwacht je andersom ook van de verhuurder.”
Overname van het stadion een lastig verhaal
Feyenoord wil meer zeggenschap en controle over het beleid en onderhoud van het stadion. De meest doortastende manier om dat voor elkaar te krijgen, is door het hele bedrijf over te nemen. Maar dat is eenvoudiger gezegd dan gedaan.

Overname van het stadion is onder de huidige voorwaarden voor Te Kloese uitgesloten. “Wij kunnen niet zomaar even een schuld van 30 miljoen euro op onze balans neer knallen en dan denken dat het een normale situatie is. Dus we dat doen en uitschrijven, daar moeten we goed over nadenken.”
De eerste en belangrijkste horde die genomen moet worden is het verlengen van het huurcontract. Deze loopt op 31 juni 2023 af en gesprekken over een verlenging verlopen zeer moeizaam.
Te Kloese over de staat van De Kuip en het aflopende huurcontract
“Verhoging van de huur is een moeilijke discussie,” zegt Te Kloese. “Er is achterstallig onderhoud. Bepaalde dingen zijn niet op het niveau waar wij een flinke huursom voor betalen. Dus die discussie moet wel gevoerd worden. En daarin zijn wij bereid om mee te denken, maar er zit een limiet aan wat wij kunnen doen.”
Stadion en voetbalclub houden elkaar in de greep
Tijdens de Algemene Ledenvergadering van Stadion Feijenoord is het er maandag stevig aan toe gegaan. Een groep aandeelhouders stemt tegen het verlenen van decharge aan de directie vanwege het gevoerde beleid rondom Feyenoord City. Uiteindelijk kreeg de directie deze vrijwaring van aansprakelijkheid wel.
Onder het bewind van Jan van Merwijk en Carl Berg is miljoenen besteed aan de ontwikkeling van een stadionplan, ook lang nadat de club al ‘nee’ hiertegen heeft gezegd. Dat via een eventuele forse huurverhoging de club nu alsnog de rekening krijgt gepresenteerd, valt niet goed bij Feyenoord.
“Dit is prioriteit nummer één. We willen stadion en BVO meer als een eenheid laten optrekken, maar dan moet er nog veel besproken worden. Het is voor ons heel moeilijk om allerlei dingen te gaan betalen die niet in onze besluitvorming hebben gezeten.”
Bij Stadion Feijenoord vinden ze dat te kort door de bocht. Nu er geen nieuwbouw komt en Feyenoord nog jaren in De Kuip zal spelen zien zij het opknappen van het stadion als een gezamenlijk probleem.

Er lijkt geen kant en klare oplossing voor handen. Het is een impasse waar Te Kloese en De Leeuw uit moeten zien te komen. Één ding is zeker, Feyenoord zal ook na het aflopen van het huurcontract in De Kuip kunnen blijven spelen.
“Juridisch gezien hebben wij altijd de verplichting om in De Kuip te spelen. Het contract loopt dan stilzwijgend door. Maar we willen er op een goede manier uitkomen met elkaar.”
'Het ruwe randje'
En dan is nog de band met de supporters van Feyenoord. De vorige directeur Mark Koevermans had in zijn beleid opgenomen dat hij ‘het ruwe randje’ rondom de club wilde uitbannen.
Na een jaar met boetes, uitsluitingen en andere incidenten vindt Dennis Te Kloese dat ook hijzelf een rol heeft om hier iets aan te doen.
“Supporterszaken en veiligheidszaken vallen nu nog onder de algemeen directeur van De Kuip. Ik denk dat dit dusdanig belangrijke dossiers zijn, dat daar in januari een oplossing voor moet komen. Ik vind dat die taken gescheiden moeten worden en als team opgelost. Waarbij supporterszaken dan bij mij komt te liggen.”
Te Kloese over aanpak van excessen Feyenoord-supporters
De directeur van Feyenoord is in gesprek met de gemeente, politie en andere partijen om tot een oplossing te komen voor het hooliganisme. Want Feyenoord kan dit niet alleen oplossen.
“We zijn altijd in gesprek, maar moeten ook onze eigen verantwoordelijkheid pakken. Met daarin duidelijk wat wij wel kunnen doen en wat wij niet kunnen doen. Het is niet eenvoudig op te lossen en we hebben daar steun bij nodig. Maar eerst moeten we dichter tegen de supporters aan gaan zitten om daar duidelijkere ideeën bij te krijgen hoe we dat in het nieuwe jaar gaan aanpakken.”
Zie je liever een samenvatting van het complete gesprek met Dennis Te Kloese? Bekijk dan onderstaande video op YouTube.