ENERGIE

Deze flat wordt verduurzaamd, maar daardoor zit Wendy wel in de kou

Wendy Koring heeft een ijskoud huis
Wendy Koring heeft een ijskoud huis © Rijnmond
Het opknappen en het verduurzamen van een woning zullen de meeste huurders toejuichen. Maar wat als het werk niet loopt zoals gepland en het door de koude decembermaand binnen niet warmer wordt dan 16 of 17 graden? Wendy Koring uit Spijkenisse en haar drie kinderen zitten al bijna een week met die problemen, en dus in de kou. De huisbaas zegt dat het donderdag of vrijdag is opgelost.
Op papier ziet het er allemaal mooi uit. Maar liefst 1,2 miljoen euro trekt vastgoedbeheerder D&S uit Schiedam uit om de Winston Churchillflat in Spijkenisse te verduurzamen. Zonder een cent subsidie, zonder de servicekosten door te berekenen aan de huurders.
De 120 woningen gaan van label E, F en G naar label A, door onder meer het dak en de kelder te isoleren. Ook worden de ramen vervangen door dubbel glas, komen er dakventilatoren, CO2-warmtepompen en krijgen allen tachtig nieuwe appartementen een nieuwe boiler of een split-airco-unit.
De bouw van de Winston Churchillflat in 1966
De bouw van de Winston Churchillflat in 1966 © Streekarchief Voorne-Putten
Wendy woont in één van de tachtig appartementen. Ze heeft al een nieuwe boiler, maar sinds vorige week donderdag krijgt ze haar flat niet meer echt warm. "Dus heb ik contact gezocht met D&S. Maar ik krijg elke keer een standaardmail terug. Ze zijn er druk mee bezig. Drie bedrijven doen hun best om het op te lossen", vertelt ze.
Ik slaap zelf wel op de bank. In mijn kamer is het te koud.
Wendy Koring
"Ik heb gevraagd om een kachel. Die kreeg ik niet. Dus heb ik 'm zelf maar gekocht. Die staat bij de twee jongste kinderen op de slaapkamer. Ik slaap zelf wel op de bank. In mijn kamer is het te koud. De rekening stuur ik wel naar D&S, maar die hebben al gezegd dat ze 'm niet betalen."
"Het vreemde is dat één van mijn buren op dezelfde negende verdieping weer heel andere berichten krijgt als zij navraag doet over de problemen met de verwarming. Dat snap je toch niet?" vervolgt Koring.

Communicatie

Communicatie. Het lijkt een toverwoord. Mijn belletje naar het hoofdkantoor van D & S leidt ook niet tot een oplossing. Integendeel, ik zal worden teruggebeld.
Dan maar zelf op onderzoek naar de flat in Spijkenisse-Noord. Aan de voorkant is niets te zien. Aan de achterzijde staat de deur van wat blijkt het ketelhok open. Twee mannen komen naar buiten. Dave van der Linde is namens D&S verantwoordelijk voor de klus aan de Winston Churchilllaan. Hij en huismeester Joop nemen mij mee naar het kantoor van de huismeester. Daar liggen de plannen en de schema's op tafel.
Het euvel is al snel duidelijk. Bij de vervanging van de radiatoren in de woningen wordt geregeld de waterstroom afgekoppeld. Na het plaatsen van de nieuwe radiatoren moeten die weer met water worden gevuld. Met dat vullen komt soms ook lucht mee. Die lucht in de leidingen zit soms het verwarmingsproces in de weg.
"Het moet naar de bovenste verdieping en daar gaat de lucht eruit. Maar tijdens dat proces zou de temperatuur kunnen zakken. Donderdag doen we nog de twee laatste woningen met radiatoren, dan zijn we klaar", legt Dave van der Linde uit. Huismeester Joop en hij gaan nog even mee naar de negende verdieping.
Wendy bij de halfwarme radiator
Wendy bij de halfwarme radiator © Rijnmond
Bewoonster Wendy Koring doet open en neemt ons mee naar de woonkamer. Inderdaad, de radiatoren zijn lang niet overal warm. Eén van de schakelknoppen, nieuw aangebracht, doet het ook niet. Wendy krijgt de ruimte om nog een paar andere problemen te laten zien. Dave noteert ze en belooft dat het zal worden opgelost.
"Maar", vraagt hij aan Wendy, "waarom heb je je Joop als huismeester niet geïnformeerd?" Wendy, die af en toe een traan wegpinkt: "Die man heeft al zoveel gezeur aan zijn hoofd, ik wilde hem er niet mee lastig vallen." Dave: "Maar als je het hem had verteld, dan had je ook een kachel gekregen. We hebben vrijdag aan meerdere mensen kachels uitgedeeld. Maar ik beloof je, dat geld dat je hebt uitgegeven voor die kachel krijg je terug."
Donderdag en vrijdag moeten de laatste dingen worden opgelost. Dan is ook de klus voor Dave en Joop klaar. Dat moet wel, want ook in deze flat gaat vanaf januari de gasprijs flink omhoog. Om die stijging niet te hoeven doorberekenen, moet het werk af zijn. "Dat is belangrijk", zegt Dave van der Linde van huisbaas D&S. "Deze dingen wil je niet."
Bij het afscheid van Dave en Joop lacht Wendy alweer. Ze wacht nog even argwanend af, maar de huisbaas doet z'n best. Dat is beloofd.
De radiatoren waren toe aan vervanging
De radiatoren waren toe aan vervanging © Rijnmond