nieuws

Bon Jovi nieuwe stap in elektrische binnenvaart

Doop van de Bon Jovi.
Doop van de Bon Jovi. © Rick van Melzen
In Rotterdam is zaterdagmiddag de Bon Jovi officieel gedoopt. Het nieuwe binnenvaartschip van transportbedrijf Nedcargo wordt elektrisch aangedreven en geldt als een proeftuin voor de binnenvaart van de toekomst.
De binnenvaartsector is al een erg schone manier van transport, maar kan nog milieuvriendelijker. Eigenaren aarzelen om de schepen te vervangen omdat nog onduidelijk wat de beste aandrijving is om de uitstoot van de schepen terug te dringen.

Bierbrouwerij


Een grote Nederlandse bierbrouwerij wil verduurzamen. Daarom moet ook het vervoer van en naar de brouwerij worden vergroend, vindt het bedrijf.
Nedcargo, dat veel voor de brouwerij werkt, besloot daarom te investeren in de Bon Jovi, een schip dat is vernoemd naar de gelijknamige rockband.

Diesels


De Bon Jovi vaart op elektromotoren. Toch zijn er nog wel diesels aan boord. Het zijn generatoren die de stroom leveren voor de elektromotoren.
Het schip van het type Gouwenaar 2 kan meer containers vervoeren dan een gewoon containerschip. En de diesels zijn kleiner en verbruiken een kwart minder brandstof. Daardoor is de uitstoot een stuk lager en het schip schoner, zegt Nedcargo.
Het schip is zaterdag gedoopt bij De Delft aan de Schiehaven door een topvrouw van de brouwerij waar het schip voor gaat varen.