RECHTSZAAK

Oud-raadslid en penningmeester Elvis fanclub laat een spoor van verduisteringen achter zich

Foto van de website van de Elvis fanclub
Foto van de website van de Elvis fanclub © Website Elvis fanclub
De rechter blijkt een muziekliefhebber als hij zijn vonnis voorleest. "Een van de mooiste liedjes van Elvis is 'Don't be Cruel'. Ik zal dat in acht nemen, maar de verdachte moet de straf wel voelen: tachtig uur taakstraf en een maand cel voorwaardelijk." De verdachte is René J. uit Schiedam, penningmeester van de Elvis fanclub 'It's Elvis Time'. Hij stak 3.725 euro van de fanclub in eigen zak. Dat is niet alles: nieuwe rechtszaken tegen de man doemen nu op.
René J. is donderdag niet aanwezig bij zijn eigen rechtszaak in Rotterdam. Alweer niet. Het proces is twee keer uitgesteld omdat hij niet kwam opdagen en nu blijkt hij al enige maanden in Slowakije te wonen. De voorzitter van 'It's Elvis Time', Eric van Rooij, is niet verbaasd dat de stoel voor de rechter leeg is. "We hebben zoveel moeite gedaan om contact met hem te krijgen, dat is de laatste tijd helemaal niet meer gelukt. Ik verwachtte ook niet dat hij zou komen."
Hoe is de verduistering gegaan? René J. (53) werd aangesteld als penningmeester bij de fanclub omdat hij een cv had dat vertrouwen wekte: raadslid in Schiedam, accountant, bewindvoerder van mensen met schulden. Maar in het geniep sluisde hij kleine bedragen naar zijn privérekening. Dat deed hij 32 keer, zo bleek toen Van Rooij contact opnam met de bank.

Schaamtevol voor de spiegel

De verdachte heeft bij de politie verklaard dat hij privéproblemen had en financiële zorgen. "Ik heb er ontzettend veel spijt van. Ik schaam mij en zit in elkaar gedoken. Als ik in de spiegel kijk, bevalt het mij niet wat ik zie." Eric van Rooij: "Dan hoop ik dat hij heel lang voor de spiegel blijft staan en zich lang blijft schamen. Voor iemand met een maatschappelijk functie als raadslid heeft hij het gewoon voor zichzelf verpest."
De Elvis fanclub sloot een betalingsregeling af met René J. maar die is daar plotseling mee gestopt. Er moet nog 2.450 euro worden terugbetaald en dat is hem nu ook opgelegd door de rechter. Voorzitter Van Rooij: "Eigenlijk waren we failliet. We konden ons magazine niet meer uitgeven. Ik heb een privélening moeten afsluiten om te voorkomen dat de stichting vlak voor het zestigjarig jubileum te gronde ging. Dus ja, zo ernstig is dit."
Elvis Presley
Elvis Presley © archief
Maar daarmee is de kous nog niet af. Van Rooij heeft contact met een andere stichting, Vrij Werk, in Schiedam. Zij geven adviezen op cultureel gebied. Een van de oprichtsters is Alwine van Winsen. "Ook bij ons heeft hij een greep uit de kas gedaan, in totaal voor 4.000 euro." Van Winsen probeerde vorige week aangifte te doen bij de politie, maar daar is het bij een melding gebleven. "Ze zeiden dat het een civiele zaak is, omdat René J. inmiddels alles heeft terugbetaald."
Argwaan kreeg Alwine van Winsen toen zij in 2019 van de weg werd gehaald omdat haar bedrijfsauto onverzekerd was. "Dat bleek René niet te hebben geregeld. Inmiddels is de boete opgelopen tot 1.800 euro. Ik ben ook op een zwarte lijst geplaatst en kon alleen tegen een veel hoger tarief een nieuwe verzekering afsluiten." Dat is nog niet alles: de wegenbelasting is voor een jaar niet betaald, evenals een parkeervergunning en meerdere rekeningen van klanten. "We kijken nog of er meer lijken uit de kast gaan vallen. Onze stichting houdt in ieder geval op te bestaan."

Meer lijken uit de kast

Dat er meer lijken gaan komen, is zeker: Van Winsen heeft dezer dagen contact met meerdere stichtingen en verenigingen waarbij René J. ook penningmeester was en eveneens geld zou hebben verduisterd. Een daarvan is de vrijmetselaarsloge Sint Jan in Den Haag. Voorzitter René Bekker: "Bij ons gaat het om 3.800 euro. We zijn echt geschokt, bij ons gebeurt alles op basis van vertrouwen. Bij de vrijmetselaars ben je broeders van elkaar. U begrijpt, hij is geroyeerd als lid. Voor eeuwig."
De loge Sint Jan kreeg door dat er iets mis was toen er in 2021 een aanmaning kwam van het hoofdbestuur van de Vrijmetselarij Nederland. "Wij moeten een afdracht betalen en dat bleek niet gebeurd. We kregen argwaan, informeerden bij de bank en toen bleek dat er geld naar de privérekening van J. was geboekt. Niet eens geraffineerd, gewoon van de ene naar de andere rekening."
De Haagse loge heeft nu naar aanleiding van de uitspraak in de 'Elvis-zaak' besloten om ook aangifte te gaan doen. Daar blijft het mogelijk niet bij. Alwine van Winsen zegt dat er inmiddels een aardig lijstje gedupeerden is. Daarop prijken onder meer de huurbaas van René J., een wandelvereniging en een privépersoon voor wie hij bewindvoerder was en een verzekering niet heeft betaald.
Als dat bij elkaar een grote zaak gaat worden, kan het wel eens Jailhouse Rock worden voor René J.. De (voormalige) Schiedammer was zelf niet bereikbaar voor een reactie.
Interview met voorzitter Eric van Rooij van de Elvis fanclub