CIRCULAIR

Rotterdam krijgt 11 miljoen euro voor 2.500 woningen in Merwehaven

De Merwehaven toen een cruiseschip daar lag. In dit gebied komen 2.500 woningen.
De Merwehaven toen een cruiseschip daar lag. In dit gebied komen 2.500 woningen. © Rijnmond
Rotterdam gaat versneld 2.500 woningen bouwen in de Merwehaven. Het Rijk geeft daarvoor 11 miljoen euro voor aan Rotterdam. Het komt uit een potje waarmee in heel het land de (goedkope) woningbouw versneld moet worden. Rotterdam investeert zelf ook 11 miljoen euro.
Het Merwe-Vierhavens (M4H) gebied is voor Rotterdam een belangrijke locatie. In de jaren '80 was het de grootste fruit- en sappenhaven van Europa, nu wordt het een groene, duurzame en autoluwe woonwijk. In M4H moeten innovatie en duurzame bedrijven komen en duizenden nieuwe huizen. De transformatie van deze oude stadshavens tussen Schiedam en Schiemond is een plan van de gemeente en het Havenbedrijf Rotterdam.
De ontwikkeling van het gebied is al een paar jaar aan de gang. Zo zitten in het Keilepand en de Keilewerf kunstenaars, architecten en ambachtelijke bedrijven. Eerdere pioniers, zoals de kunstenaars Joep van Lieshout en later Daan Roosegaarde, hebben werkplaatsen in het gebied. Iets verderop zijn de Marconitorens omgebouwd en omgedoopt tot The Lee Towers met woningen. En in de twee voormalige fruitloodsen aan de Galilleistraat zitten een bierbrouwerij en een bedrijfsverzamelgebouw voor de maakindustrie.

Nu ook nieuwe woningbouw

Tot nu toe zijn er nog geen nieuwe woningen gebouwd. Zonder financiering van het Rijk zou dat ook nog even zo blijven. "Zonder het geld van het Rijk waren de huizen duurder geworden en lukt het ons niet om betaalbare woningen in dit gebied te bouwen voor mensen met een middeninkomen", zegt bouwwethouder Chantal Zeegers.
"Maar liefst 60 procent van de woningen valt in het betaalbare segment. Bij gebiedsontwikkeling in de stad willen we zoveel mogelijk sociale woningen en huizen voor de middeninkomens. Maar de bouwkosten stijgen en ook het aanleggen van de buitenruimte om het een mooie wijk te laten zijn, is duur. We moeten daar als gemeente zelf geld bijleggen. Dat kan de gemeente niet helemaal uit eigen zak betalen. Nu krijgen we dus hulp van het Rijk."
Hoe het gebied moet worden.
Hoe het gebied moet worden. © Rijnmond
Het plan is nu om zowel huur- als koopwoningen te bouwen, van sociale woningbouw tot duurdere koop. Er komen voornamelijk appartementen voor starters, kleine huishoudens en ouderen. Maar er komen ook gezinswoningen in Merwehaven. De verwachting is dat de bouw in 2025 kan starten, aan het eind van 2026 zouden dan de eerste huizen klaar kunnen zijn. De bouw van de hele woonwijk gaat zeker zo’n tien jaar duren.
Parkeren gebeurt niet op straat, maar in een centraal punt in de wijk . Daar zal ook ruimte zijn voor deelvervoer. Dit moet er voor zorgen dat er minder mensen een eigen auto zullen hebben en er juist meer ruimte is voor wandelen en fietsen. Dat moet juist zorgen voor een aantrekkelijke en veiligere buurt.

Gevolgen havenbedrijven

De Merwehaven wordt een energieneutrale wijk. Er wordt gebruikt gemaakt van warmte/koude-opslagsystemen die warmte en koude halen uit de grond en rivierwater. Er wordt circulair gebouwd, met herbruikbare grondstoffen. Met de versnelde woningbouw ontstaat voor bewoners uit de omringende stadswijken die op zoek zijn naar een nieuw huis, de mogelijkheid om door te stromen naar een woning in de Merwehaven.
De havenbedrijven die al langer in het gebied zitten, houden ondertussen hun hart vast. De ambitieuze plannen voor woningbouw in de oude stadshaven zit de industrie in de weg. Sommige bedrijven vrezen voor de continuering van hun bedrijf, als nieuwe gebruikers gaan klagen over stank, lawaai en zwaar transport. Van andere bedrijven wordt het erfpachtcontract niet verlengd of zorgt de onduidelijkheid over de verre toekomst voor stilstand in groei.
"We moeten goed kijken wat het betekent qua geluid en stikstof. Die berekeningen worden nu gemaakt. We willen dat ondernemers daar zoveel mogelijk kunnen blijven."
Het is een ambitieuze planning. De gemeente wil in 2025 al starten met de bouw. De eerste huizen zouden dan in 2026 opgeleverd kunnen worden. "We willen zo snel mogelijk beginnen. Er is echt een grote vraag naar woningen. We willen volgend jaar het bestemmingsplan ter inzage leggen."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl