REGENWATER

Capelse primeur tegen wateroverlast voor het eerst getest: 'Ideale oplossing tegen klimaatverandering'

Onder Amstelkroon in Capelle aan den IJssel zijn in 2020 zogeheten Bufferblocks geplaatst. Door een hevige regenbui na te bootsen werd het innovatieve waterbergingssysteem woensdag voor het eerst getest
Onder Amstelkroon in Capelle aan den IJssel zijn in 2020 zogeheten Bufferblocks geplaatst. Door een hevige regenbui na te bootsen werd het innovatieve waterbergingssysteem woensdag voor het eerst getest © Radio Capelle
Capelle aan den IJssel beleefde twee jaar geleden een primeur, met een innovatief waterbergingssysteem aan de Amstelkroon om wateroverlast tegen te gaan. Door extreme neerslag na te bootsen werd het systeem van deze zogenoemde Bufferblocks deze week voor het eerst in twee jaar getest.
Rondom een kunstmatig bad, afgebakend door zandzakken, verzamelden zich tientallen mensen. Vol spanning wachten zij af wat er gaat gebeuren als de straat straks gedeeltelijk zal worden blank gezet. Zal de buurt overstromen, of loopt het water juist netjes weg?
Het is allemaal onderdeel van een project voor klimaatadaptatie waar de gemeente in 2020 aan samenwerkte met de bewoners van Arica-Amstelkroon en het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard. Met een financiële bijdrage uit een speciaal Europees fonds voor regionale ontwikkeling werd Capelle aan den IJssel destijds de eerste gemeente waar een woonwijk kon worden voorzien van een rioleringssysteem met Bufferblocks: grote betonnen blokken met een holle ruimte die overtollig regenwater opvangen.
"Het is eigenlijk een ideaal systeem waarbij regenwater wordt teruggegeven aan de grond. De holle ruimtes kunnen per vierkante meter namelijk zo'n 250 liter water 'bufferen'. Zo stroomt het niet zomaar de IJssel in, maar wordt het opgeslagen in de grond waardoor planten en bomen ervan kunnen groeien", zegt Dirk van den Heuvel tegen Radio Capelle. Als projectleider was hij destijds betrokken bij het plaatsen van het innovatieve waterbergingssysteem.
Radio Capelle nam eerder deze week een kijkje bij het testen van de Bufferblocks:
Het systeem biedt dus een ideale oplossing voor veranderingen in het klimaat. Want ook in gevallen van extreme buien beperken Bufferblocks op deze manier overlast én wordt het grondwater op peil gehouden. Met de droge zomers van de afgelopen jaren in het achterhoofd is dat zeker geen overbodige luxe.

Nieuwe inzichten

In theorie zijn de Bufferblocks dus een heel innovatief systeem. En tijdens de eerste test blijkt dit zeker ook in de praktijk zo te zijn. In een mum van tijd is het kunstmatige zwembadje in de straat weer leeg en zien we op de ondergrondse camera's dat het water zich ook snel weet te infiltreren naar de ondergrond van één van de geplaatste Bufferblocks. "De eerste beelden van deze kleinschalige test zijn uitstekend", zegt projectleider Bram Verplak dan ook blij. "We hebben verder geen referentie. Dat is het nadeel van een wereldprimeur: alles is nieuw, dus je moet alles opnieuw uitvinden."
Op de eerste ondergrondse camerabeelden lijken de Bufferblocks goed hun werk te doen
Op de eerste ondergrondse camerabeelden lijken de Bufferblocks goed hun werk te doen © Radio Capelle
Ondertussen is ook een grootschalige test in volle gang. Via de inspectieput is namelijk het hele Bufferblockstelsel onder water gezet. De uitkomsten van deze proef laten nog even op zich wachten, maar de eerste voortekenen zijn in ieder geval positief: "Er is geen beschadiging te zien aan de Bufferblocks en daarnaast liggen ze ook allemaal nog waterpas. Het ziet er dus naar uit dat ze na twee jaar nog perfect in werking zijn", aldus Verplak.
En dat is maar goed ook, want het systeem moet nog zeker vijftig jaar mee. Deze laatste nieuwe inzichten worden dan ook meteen gedeeld met collega-gemeentes, ingenieursbureaus én een student van de Hogeschool Amsterdam die bij de test aanwezig is. Zo kan het Bufferblocksysteem in de toekomst hopelijk in nog meer woonwijken worden aangelegd.
Dit is een bericht van onze mediapartner Radio Capelle