nieuws

Erasmus MC introduceert meetstation voor diabetespatiënten

2010diabetes_erasmus.cropresize.tmp.jpg
2010diabetes_erasmus.cropresize.tmp.jpg
ROTTERDAM - Diabetespatiënten kunnen zich vanaf woensdag in het Erasmus MC testen met een zelfbedieningscomputer. Hierdoor hoeven dokteren zich niet meer bezig te houden met reguliere testen, maar kunnen zich meer concentreren op patiënten die echt hulp nodig hebben.
Het Erasmus MC heeft in samenwerking met KPN Medical Services de pratende computer ontwikkeld. Eric Sijbrands, dokter en bedenker van het apparaat: "Nergens op de wereld bestaat zo'n computer als hier in Rotterdam. Deze spreekt nu acht talen, dat moeten er straks 130 worden". Sijbrands merkt op dat voornamelijk allochtone patiënten veel tijd van dokters opeisen. De taal is dan voornamelijk een barrière. Met een praatcomputer in veel verschillende talen moet dit probleem volgens Sijbrands zijn opgelost.

‘Erg tevreden’

In de testperiode van het apparaat hebben al zo'n 700 patiënten gebruik gemaakt van de zelfbedieningscomputer. Al deze mensen waar erg tevreden over het gebruiksgemak en de snelheid. "Je hoeft geen uren meer te wachten in een wachtkamer, je wordt gelijk geholpen, of althans, je kan jezelf meteen helpen", aldus een patiënt.
Koppeling met eigen ziekenhuis
Een ander voordeel van de computer is de koppeling van gegevens tussen het apparaat en ziekenhuizen. "Patiënten hoeven dus niet zelf met hun gegevens te sjouwen van testlocatie naar ziekenhuis, maar dat kan allemaal digitaal", zegt doktor Sijbrands van het Erasmus MC.
Het Erasmus MC hoopt over enkele jaren 30 diabetescomputers verspreid door het land te hebben. Deze kunnen behalve in ziekenhuizen ook in verzorgingstehuizen komen te staan.