CHRISNATUURLIJK

Wat we doen als we vrij zijn in Chris Natuurlijk van 17 december

Sporten met je hond
Sporten met je hond © Folkert Koelewijn
Wat we doen als we vrij zijn, welke rog is zo groot als je dekbed, wat is een plantarenpaal en welke thriller speelt zich af op het heilige gras van Wimbledon. Dat hoor je zaterdag vanaf 08:00 uur in Chris Natuurlijk.
Wat doen Nederlanders als ze vrij zijn? Nou, bijvoorbeeld sneeuwklokjes zoeken, wandelen met je fret of graven verzorgen. Je leest erover in het boek Vrij. Voor het boek hebben schrijfster Sanneke van Hassel en fotograaf Folkert Koelewijn een selectie gemaakt uit de rubriek Vrij die vijf jaar lang in de weekendbijlage van NRC stond met bijzondere vormen van vrijetijdsbesteding. Chris Natuurlijk gaat kijken bij hondensportvereniging De Oase in Ridderkerk waar je kunt sporten met je hond.
Fotograaf Folkert Koelewijn en trainer Jan Waltmans bij hondensportvereniging De Oase Ridderkerk
Fotograaf Folkert Koelewijn en trainer Jan Waltmans bij hondensportvereniging De Oase Ridderkerk © Rijnmond

Bij de vleet

Een rog zo groot als je dekbed, dat is de vleet. In de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw verdween deze reuzenrog uit ons deel van de Noordzee. Natuurorganisatie ARK wil samen met Diergaarde Blijdorp en andere instellingen de Noordzee weer geschikt maken voor de terugkeer van de vleet. Onder toeziend oog van de veel kleinere koeneusrog, vertellen Gwenaël Hanon van Ark en Mark de Boer van Blijdorp in Chris Natuurlijk over de plannen.
Gwenaël Hanon en Mark de Boer bij de koeneusrog die vele maten kleiner is dan de vleet
Gwenaël Hanon en Mark de Boer bij de koeneusrog die vele maten kleiner is dan de vleet © Rijnmond

Geen lantarenpaal, maar een plantarenpaal.

Matthijs Malkus uit Rotterdam is bedenker van de plantarenpaal. Met klimplanten wil hij de palen van straatlantaarns om toveren tot natuurrijke pilaren. Op het Noordereiland staat een prototype. Buurtbewoners zijn enthousiast en wijkmanager Soeniel Bahadoer hoopt volgend jaar zeventien lantarenpalen in de Van der Takstraat als plantarenpaal aan te kleden.
Soeniel Bahadoer, Matthijs Malkus en buurtbewoner Fadime Oguz omarmen de plantarenpaal die nog wel een beetje moet groeien.
Soeniel Bahadoer, Matthijs Malkus en buurtbewoner Fadime Oguz omarmen de plantarenpaal die nog wel een beetje moet groeien. © Rijnmond

Elvin Post te gast in Chris Natuurlijk

Rotterdammer Elvin Post is te gast in Chris Natuurlijk om te vertellen over Breekpunt, een literaire thriller die zich afspeelt op het heilige gras van Wimbledon.
Breekpunt, het nieuwe boek van Elvin Post speelt zich af op Wimbledon
Breekpunt, het nieuwe boek van Elvin Post speelt zich af op Wimbledon © Rijnmond
Zaterdag 17 december van 08:00 tot 09:00 in Chris Natuurlijk op Radio Rijnmond.