PARTNERGEWELD

Ontsnapte tbs'er Kendrick M. videobelt met Naomi terwijl hij Loïs mishandelt in haar eigen flat

De flat in Soest kort na het drama
De flat in Soest kort na het drama © Inter Visual Studio / Casper Bunschoten
Schiedammer Kendrick M. ontsnapt tijdens zijn tbs-verlof, gaat naar Soest en steekt daar met een vleesmes twaalf keer in op zijn ‘pareltje’ Loïs. Dit is haar verhaal.
Het is woensdag 30 november. Een heel gewone dag voor Loïs (27). Althans: zo lijkt het. Ze heeft haar zoontje van 5 naar school gebracht, doet wat schoonmaakwerk in haar flat en haalt boodschappen. Dan, rond 11:15 uur, begint het: appjes van Kendrick M.
‘Ben je thuis?’, wil hij weten.
‘Gaat je niks aan’, schrijft Loïs terug.
Kendrick belt een paar keer, maar Loïs neemt niet op.
Wat ze op dat moment niet weet, is dat Kendrick contact met haar zoekt vanuit een vluchtauto. De tbs’er, die in de Pompekliniek in Nijmegen verblijft, is zojuist ontsnapt. In een winkel heeft hij rond 11:00 uur zijn begeleider van zich afgeschud. En nu is hij onderweg naar de woonplaats van Loïs: Soest.

Mini-gsm in boxershort

Loïs kent Kendrick al een jaar of twee. Hij heeft haar benaderd via Facebook, waar hij zich – onder een valse naam – profileerde als ‘zelfstandig ondernemer’ die gestudeerd heeft aan Hogeschool InHolland. Op een ander account heeft hij een platenlabel. “Profielen vol leugens”, weet Loïs nu.
In de kliniek zijn mobiele telefoons niet toegestaan. Toch heeft Kendrick een tijdlang een smartphone, weet Loïs. Als hij daarmee wordt betrapt, schakelt hij over op kleiner materieel: telefoontjes zo groot als een duim, die voor hem worden binnengesmokkeld. De detectiepoortjes, waar alle bezoekers langs moeten, gaan er niet van piepen. En bij kamercontroles stopt Kendrick de mini-gsm gewoon in zijn boxershort. Want die hoeft van de inspecteurs nooit uit.
Een mini-gsm
Een mini-gsm © Archief
Vanuit de Pompekliniek verstuurt Kendrick het ene bericht na het andere. Loïs is zich van geen kwaad bewust en schrijft vrolijk terug. Ze kent zijn achtergrond niet. Later wel. Maar dan is de moeder, die in haar eentje een kind opvoedt, al gevallen voor de charmes van de Schiedammer. “Ik was niet verliefd, maar vond hem wel interessant.”
Kendrick zit vanwege een ‘ongeluk’ in de tbs-kliniek, vertelt hij aan Loïs. Hij heeft niks gruwelijks op zijn kerfstok en is bovendien bijna uitbehandeld.
In werkelijkheid is de Schiedammer tot negen jaar cel en tbs veroordeeld voor het ombrengen van zijn 20-jarige ex-vriendin in 2012. Hij wurgde haar, stopte het lichaam in een koffer en wierp die in de Vliet bij Rijswijk. Daar werd Marigret Fullinck een paar weken later gevonden. Een cameraploeg van Omroep West was er aan het filmen en zag de koffer drijven.

Grote familie

Loïs gaat een paar keer bij Kendrick op bezoek. Ze vindt hem een ‘nette, charmante man’, die goed kan praten. Hij noemt haar vleiend zijn ‘pareltje’. Tegen de kliniek moet Loïs zeggen dat ze zijn nicht is.
Kendrick ontvangt wel meer vrouwelijk bezoek en elke vriendin moet zich volgens zijn instructies voordoen als een familielid. Naast ‘nicht’ bestaat ook de variant ‘zus’. Hij blijkt een grote ‘famillie’ te hebben. “Je kreeg een screening als bezoeker, maar of je echt familie was werd niet gecheckt”, zegt Loïs.
Soms ziet ze Kendrick buiten de kliniek, tijdens een begeleid verlof. “Hij had eerst twee begeleiders, maar omdat het zo goed ging was dat er sinds kort nog maar één.”
De Pompekliniek in Nijmegen
De Pompekliniek in Nijmegen © Omroep Gelderland
In 2021 zaten 1.490 personen in een tbs-kliniek. Het overgrote deel daarvan is man. Er waren ruim 68 duizend ‘verlofbewegingen’, begeleid en onbegeleid. In 21 gevallen ging een tbs’er er vandoor. Justitie noemt dat een ‘onttrekking’.

Horrorfilm

In Soest is het intussen 12:30 uur geworden. Samen met een vriendin haalt Loïs haar zoontje van school. Omdat Kendrick haar maar blijft stalken via de telefoon is ze op haar hoede. Op de parkeerplaats bij haar flat aan de Smitsweg loopt ze nog een extra rondje. Dan gaat ze naar boven, naar haar appartement op de vierde verdieping.
“Ik maakte de voordeur open en hing mijn jas aan de kapstok. Mijn zoontje stond nog op de galerij zijn regenlaarsjes uit te doen. Plotseling werd hij naar binnen geduwd en ging de deur dicht. Daar stond Kendrick. Ik schrok me dood.”
Ik ben ontsnapt en heb niks meer te verliezen. Een van jullie gaat vandaag dood.
Kendrick M. tegen Loïs en haar zoontje
De veertig minuten die volgen noemt Loïs een ‘horrorfilm’. Ze vraagt wat Kendrick in haar flat komt doen. “Ik ben ontsnapt en heb niks meer te verliezen. Een van jullie gaat vandaag dood”, antwoordt hij.
“Maak het niet erger dan het is, ga terug naar de kliniek”, sust Loïs. Kendrick geeft haar een klap in het gezicht. En nog een. De ene uithaal treft haar oogkas, de andere haar mond. Een tand schiet los.
Kendrick beveelt Loïs om de ramen te sluiten en de gordijnen dicht te doen. “Hij wilde blijkbaar voorkomen dat mensen me zouden horen gillen.” De man, die ze ooit zo zacht en charmant vond, vouwt zijn handen in een wurggreep om haar hals. Haar zoontje begint te huilen. “Het is jij of hij”, dreigt Kendrick.

Monster

Kendrick M. en de vrouw uit Bergschenhoek
Kendrick M. en de vrouw uit Bergschenhoek © Anoniem
Loïs denkt dat haar laatste uur geslagen heeft. “Trillend van angst probeerde ik hem te kalmeren. Maar wat ik zag bood weinig hoop. Hij was veranderd in een monster.”
Kort voor de 30e november had ze al een onbestemd gevoel gehad en Kendrick te kennen gegeven dat ze het contact wilde verbreken. Er was ‘te veel gedoe met zijn zogenaamde zussen’. Een van hen is Naomi*. Het lijkt dik aan tussen Kendrick en deze vrouw uit Bergschenhoek. Als hij op verlof mag, gaat hij regelmatig naar haar.

Complot

Wat Loïs niet weet, is dat Naomi deze woensdag meedoet in het complot. En haar twee tienerzonen daarin meesleept. Haar zoon van 16 komt zelfs even de flat binnen. "Ik huilde en zag inmiddels bont en blauw", zegt Loïs. "Ik vroeg of de jongen mij wilde helpen. Maar hij deed niets. Hij vroeg alleen hoe laat Kendrick klaar was. Daarna ging hij de flat uit om beneden in de auto op Kendrick te wachten."
Voor hulp bieden aan Kendrick M. zijn kort na de ontsnapping drie mensen opgepakt: Naomi en haar zonen van 16 en 19 jaar. De laatste is inmiddels weer vrij en ook geen verdachte meer. Het voorarrest van Naomi wordt binnenkort opgeheven. Zij blijft wel verdachte in deze zaak. Haar 16-jarige zoon blijft in de cel. De aanklacht tegen hem is verzwaard naar medeplichtigheid aan poging doodslag. Justitie Oost-Nederland wil verder geen toelichting geven.
In het appartement aan de Smitsweg zet Kendrick een volgende stap. Hij belt naar Naomi. Het wordt een videogesprek, zodat Kendrick kan laten zien dat hij daadwerkelijk in de flat is. “Naomi schold me uit", herinnert Loïs zich. "Ze zei dat ik een gangster was en een veel te grote bek had. Ze maakte de indruk jaloers te zijn. ‘Bewijs maar dat ik jouw nummer 1 ben’, riep ze tegen Kendrick. Ik smeekte haar om tegen hem te zeggen dat hij weg moest gaan. Maar dat deed ze niet. Ze heeft gewoon een tijdlang gezien hoe ik mishandeld werd. En dat wilde ze blijkbaar ook.”
Kendrick sleept zijn ‘pareltje’ aan haar haren door het appartement. Dan gaat hij naar de keuken en trekt een la open. Een groot vleesmes blinkt hem tegemoet. Hij pakt het en doet wat Loïs vreest. “Hij stak me overal. In mijn bil, mijn buik, mijn benen, mijn schouder, mijn arm, mijn zij. Ik werd steeds roder van het bloed.”
Hij stak me overal. In mijn bil, mijn buik, mijn benen, mijn schouder, mijn arm, mijn zij. Ik werd steeds roder van het bloed.
Loïs
Loïs vecht voor haar leven. Ze weet in de buurt van haar zoontje te komen en trekt hem mee naar het balkon. Eenmaal buiten draait ze de deurhendel omhoog en schreeuwt zo hard ze nog kan ‘Help! Help! Help!’
Kendrick beseft dat het game over is. Hij vlucht en laat het vleesmes achter. De telefoon van Loïs steekt hij wel bij zich. Rond 14:00 uur stuurt hij de vriendin met wie Loïs die middag had afgesproken een bericht.
‘Onze afspraak gaat niet door, schat.’
En even later: ‘Ga maar kijken hoe je vriendinnetje daar ligt.’

Slappe pop

Na de noodkreet vanaf het balkon komt een buurman naar Loïs’ appartement. Hij belt direct naar 112. Het 5-jarige zoontje van Loïs brengt hij naar zijn partner.
Loïs is op bed gaan liggen. “De politie en de ambulance waren er snel, hoorde ik later. Maar voor mijn gevoel duurde het een halve dag voordat er hulp kwam. Ze knipten mijn kleding open en de wonden werden snel verbonden. In de ambulance kreeg ik direct een bloedtransfusie. Ik lag als een slappe pop op de brancard.”
Een traumahelikopter landt bij de flat voor hulpverlening aan de gewonde Loïs.
Een traumahelikopter landt bij de flat voor hulpverlening aan de gewonde Loïs. © Inter Visual Studio / Casper Bunschoten
Eenmaal in het ziekenhuis volgt een operatie van drie uur. Omdat Loïs bij haar hart en in haar zij is gestoken, wil de medische staf weten of er schade is aan vitale organen. “Ik ben van mijn borst tot mijn buik opengesneden. Godzijdank had ik alleen een klaplong. Ik zie het als een wonder dat ik het allemaal heb overleefd.”
De chirurg plaatst een stalen plaat in haar arm. “Want die bleek gebroken.” Ook een paar pezen in haar vinger zijn kapot. “Daarvoor lag ik een paar dagen later opnieuw op de operatietafel.”
Ze blijft een week in het ziekenhuis, dicht bij de morfinepomp. “Zonder pijnstilling was het niet te doen. Ik was er belabberd aan toe, heb veel geslapen. Een van de chirurgen kreeg tranen in zijn ogen toen hij mijn verwondingen zag. Een rechercheur die mij kwam verhoren ook. Ik had hechtingen over mijn hele lijf."

Urgent geval

Inmiddels is Loïs weer thuis. Of liever: ze heeft het ziekenhuis verlaten. Haar huis is na het bloedbad haar thuis niet meer. “Ik kan daar nooit meer met mijn zoontje wonen”, zegt ze stellig. “Dus ik verblijf nu op een andere plek en heb om een nieuw huis gevraagd. Ik hoop dat ze me zien als een urgent geval.”
Fysiek gaat het intussen redelijk, zegt ze. “Maar mentaal niet. Ik ben heel moe en ik slaap slecht. Het gaat veel tijd kosten om dit te verwerken, besef ik. Gelukkig krijg ik slachtofferhulp en kan ik binnenkort naar een psycholoog.”
De ontsnapping van Kendrick was geen spontane actie, realiseert ze zich. Die was gepland. Een maand voordat hij op haar instak, had hij haar nog gevraagd of er ook camera’s bij de flat hingen. Nu vindt ze dat ultiem verdacht, toen ging ze er nauwelijks op in.
En dan is er nog Kendricks rechterhand Naomi. “Hun plan was om na de ontsnapping samen een leven op te bouwen”, weet Loïs. “En hoewel ik had gezegd dat ik geen contact meer wilde, stond ik daarbij blijkbaar in de weg. Kendrick moest aan Naomi bewijzen dat ik niet zijn ‘pareltje’, zijn nummer één was. En daarom is dit allemaal gebeurd.”
Een deel van het appgesprek tussen Kendrick M. en Naomi
Een deel van het appgesprek tussen Kendrick M. en Naomi © Anoniem
Naast Loïs was er volgens haar nog een obstakel: de ex van Naomi. “Ik heb appjes gezien, waarin Kendrick en Naomi speculeren over zijn lot. Zij schrijft dan dat ze ‘van het martelen is’ en haar ex het liefst tien jaar ondersteboven in haar schuur hangt. Met elke dag een pak slaag. Ze heeft een zieke, sadistische geest. Net als Kendrick. Binnenkort komt ze alweer vrij. Na alles wat ze mij heeft laten aandoen, vind ik dat belachelijk!"
Van de Pompekliniek heeft Loïs na het drama taal noch teken vernomen. “Best vreemd”, zegt ze, “want ze hebben alle gegevens van de ‘nicht uit Soest’. Ik denk dat ze zich schamen.”
De Pompekliniek zegt om privacyredenen niet te kunnen ingaan op de specifieke omstandigheden van Kendrick M. “Hij verblijft hier niet meer, maar zit vanwege het misdrijf in Soest in de gevangenis”, laat een woordvoerder weten. Bezoek moet volgens de kliniek een geldig ID overleggen. “Anders kom je niet binnen.” De kliniek zegt weinig wettelijke bevoegdheden te hebben voor verdere screening. Mobiele telefoons zijn er verboden. Facebooken mag alleen als een patiënt bijna uitbehandeld is, “veelal onder toezicht en/of controle.” De kliniek bevestigt dat er geen contact is gezocht met Loïs. “Wij hebben geen gegevens van politie en justitie ontvangen wie het slachtoffer is.”
Om redenen van privacy hebben Loïs en Naomi in dit artikel een gefingeerde naam gekregen. Hun echte namen zijn bekend bij de redactie.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl