FC RIJNMOND PODCAST

Van een Houdini-act tot subtopper in de eredivisie: 2022 was een bijzonder jaar voor Sparta

De uitzinnige vreugde bij Vito van Crooij na zijn belangrijke gelijkmaker bij Sparta-AZ © VK Sportphoto - Mischa Keemink
Het Europese jaar van Feyenoord, de Houdini-act van Sparta en de bizarre promotie van Excelsior. Voor de Rotterdamse clubs werd 2022 een jaar om niet snel te vergeten. In deze terugblik komt de wonderbaarlijke ontsnapping aan degradatie van Sparta aan bod, inclusief een extra podcast vol hoogtepunten.
Op 22 april 2022 verliest Sparta met 2-0 van FC Twente. Het is de vijftiende verliespartij van het seizoen en de club uit Spangen is met nog vier duels te gaan in de competitie de hekkensluiter. Trainer Henk Fraser stapt direct op nadat zijn assistent Aleksandar Rankovic door de club op non-actief wordt gezet. "Om een impuls te geven aan de staf", spreekt technisch directeur Gerard Nijkamp. Na het seizoen zou Fraser sowieso al weggaan als trainer van Sparta.
Algemeen directeur Manfred Laros en Nijkamp hopen op een schokeffect bij Sparta met de aanstelling van trainer Maurice Steijn. Die zou eigenlijk vanaf het volgende seizoen beginnen, maar stapt met vertrouwen iets eerder voor de groep.
Tekst gaat verder onder de video.

Crisis op Het Kasteel

Met de trainerswissel en een achttiende plek op de ranglijst is het crisis op Het Kasteel. Met nog vier wedstrijden te gaan tegen AZ, FC Groningen, PEC Zwolle en Heracles Almelo lijkt directe handhaving in de eredivisie ver weg. Steijn moet, om het in clichétermen te verwoorden, vier finales spelen met Sparta. De eerste op zaterdag 30 april 2022, op het eigen Kasteel tegen AZ.
Vlak na rust krijgt Sparta de 0-1 om de oren. Vangelis Pavlidis. Lang lijkt een eerste nederlaag voor Steijn als coach van Sparta onafwendbaar. Maar in de allerlaatste minuut van de blessuretijd brengt Vito van Crooij Het Kasteel in extase met een rake vrije trap. Door de late 1-1 komt Sparta op de zeventiende plek terecht en is trainer Steijn een 'tevreden mens': "Ik heb het vertrouwen in deze spelersgroep. Dat meen ik ook echt. Ik heb de jongens in het laatste halfjaar ook goede dingen zien doen. Ik wil er vol voor gaan."
In de volgende finale reist Sparta naar Groningen, waar het binnen twintig minuten op voorsprong komt via Arno Verschueren. Een blunderende Peter Leeuwenburgh, die een schot van Lennart Thy door zijn handen laat glippen, helpt Sparta uiteindelijk helemaal in het zadel. De aansluitingstreffer van een kwartier voor tijd maakt de slotfase nog spannend, maar de cruciale zege van Sparta komt niet in gevaar.
De Rotterdammers komen hierdoor op de zestiende plaats in de eredivisie, die recht geeft op de nacompetitie voor promotie/degradatie. De ploeg heeft weer wat lucht.

Sparta duwt PEC Zwolle de eerste divisie in

Speelronde 33. De meest cruciale confrontatie tot dan toe wacht. Directe concurrent PEC Zwolle komt naar Het Kasteel. Bij een overwinning van Sparta degradeert PEC naar de eerste divisie, maar bij een nederlaag kunnen de Rotterdammers directe degradatie ook bijna niet meer ontlopen.
Des te bevrijdender is de vroege openingstreffer van Adil Auassar, na nog geen drie minuten spelen. De aanvoerder van Sparta schiet raak na een vrije trap van Vito van Crooij.
Zo klonk de 1-0 van Adil Auassar bij Sparta-PEC Zwolle op Radio Rijnmond
PEC Zwolle neemt na de de tegengoal de regie terug en creëert via Pelle Clement en Gervane Kastaneer twee aardige kansen. Toch is het na 24 minuten 2-0. Uitgerekend Van Crooij, oud-PEC Zwolle, scoort. Op aangeven van, eveneens voormalig speler van PEC, Younes Namli. Na de goal van Van Crooij laten enkele supporters in het uitvak zich van hun negatieve kant zien. Directe degradatie nadert, en de bezoekers gooien met stoeltjes richting de Sparta-supporters.
PEC Zwolle-aanhangers smijten met stoeltjes vanuit het uitvak
Zeven punten uit drie wedstrijden: Sparta-trainer Maurice Steijn is sinds zijn aanstelling aan een aardige reeks bezig. Een nieuwe zege, de volgende zondag bij Heracles Almelo, zorgt voor directe handhaving in de eredivisie. "AZ-thuis, Groningen-uit en afgelopen woensdag Zwolle zijn allemaal lastige wedstrijden. Als je ziet hoe we die tegen Zwolle over de streep trekken, als kerels hebben we verdedigd. Daar kan ik van genieten", stelt Steijn in zijn vooruitblik.

Spanning van een ander niveau

Als nummer vijftien van de eredivisie reist Sparta naar Almelo. Bij een nederlaag kan het zomaar nog rechtstreeks degraderen, bij een overwinning is het sowieso veilig. De spanning staat er dus vol op, weten ook de duizenden supporters die de wedstrijd op het veld van Het Kasteel bekijken.
Opstelling Sparta: Okoye; Abels, Vriends, Auassar, Meijers; De Kamps, Verschueren, Mijnans; Van Crooij, Thy, Namli
Op het kunstgrasveld dringt Heracles in de beginfase het meeste aan, maar kansen krijgt de thuisploeg amper. Sparta houdt relatief eenvoudig stand. Na een halfuur loopt Sparta averij op. Vito van Crooij moet de strijd staken vanwege een blessure. De aanvaller van de Rotterdammers was de laatste weken van grote waarde met belangrijke doelpunten.
Na het uitvallen van Van Crooij blijft Heracles aandringen. Sparta laat pas in de eindfase van de eerste helft haar tanden zien. En goed ook. In de blessuretijd kunnen de Rotterdammers juichen. Arno Verschueren zet met een stiftje de 0-1 op het scorebord. In de loop van de tweede helft wordt die voorsprong verder uitgebouwd via Lennart Thy en Mario Engels. Een 3-1 overwinning volstaat uiteindelijk voor directe handhaving.
Bij terugkomst op Het Kasteel wordt Sparta feestelijk onthaald.