112

Verwoestende brand in Capelle onder controle: 'Ik zie mijn pensioen in rook opgaan'

De brand heeft enorm veel schade aangericht, van het bedrijfsverzamelgebouw is niets meerover.
De brand heeft enorm veel schade aangericht, van het bedrijfsverzamelgebouw is niets meerover. © Wijkagent Jacques Lems
In een bedrijfspand aan de Burgemeester Schalijlaan in Capelle aan den IJssel heeft maandag lange tijd een grote en uitslaande brand gewoed. Kort na de eerste melding om 07:30 werd de brand al opgeschaald. Rond 14:45 uur was het vuur onder controle. De komende uren is de brandweer nog wel bezig met nablussen, meldt de Veiligheidsregio.
Eerder vanochtend werd een NL-Alert verstuurd voor bewoners in de buurt van het bedrijventerrein en in de richting van Rotterdam-Nesselande. Rijnmondveilig.nl riep op om de ramen en deuren dicht te doen en de ventilatie uit te zetten. De grote hoeveelheid rook die vrijkwam, waaide langzaam in de richting van Rotterdam-Nesselande. De Burgemeester Schalijlaan en de Hoofdweg ter hoogte van de Schollevaartsdreef zijn afgesloten voor verkeer. De brandweer is bezig met sloopwerkzaamheden om zo de brand goed te kunnen blussen.
De brand aan de Burgemeester Schalijlaan in Capelle aan den IJssel
De brand aan de Burgemeester Schalijlaan in Capelle aan den IJssel © MediaTV
In het bedrijvencomplex zitten verschillende ondernemingen bij elkaar. Eigenaar Wim Schipper zag met lede ogen aan hoe een deel van het pand in vlammen opging. "Vorig jaar had ik ook al een brand in het Ondernemershuis en nu dus weer", vertelt hij tegen Radio Rijnmond. "Het is ongekend. Ik zie mijn pensioen nu in rook opgaan." Schipper is eigenaar van de 23 bedrijfshallen, waarvan er naar zijn inschatting nu zeven of acht van in het vuur opgaan. Het vuur slaat zo om zich heen, dat mensen nu door het gebouw heen kunnen kijken en zien hoe het er binnen aan toe gaat. In het pand worden loempia's gemaakt en verkocht.
De brandweer is bezig met afrondende werkzaamheden
De brandweer is bezig met afrondende werkzaamheden © MediaTV

'Alle hens aan dek'

Het pand werd snel na de melding ontruimd. De werknemers van het bedrijf waar de brand begon, werden op een locatie in de buurt opgevangen. De werknemers zijn ongedeerd.
Grote brand in bedrijfspand Capelle aan den IJssel
Een woordvoerder van de Veiligheidsregio Rotterdam was vanochtend ter plekke aanwezig in Capelle. "Het is nu alle hens aan dek", zei hij tegen Radio Rijnmond. "Het voordeel is dat het terrein afgesloten is en er geen hinder is voor verkeer daardoor." De weg vanaf de Hoofdweg naar het terrein is afgesloten voor verkeer. Ook is de stroom afgesloten, waardoor ook het nabijgelegen benzinestation dicht is.
De brandweer gebruikt ook een drone om een beter beeld te krijgen van de brandhaard. Daarnaast zijn er twee hoogwerkers en een bluskanon aanwezig. Nu het sein brand meester is gegeven, is de brandweer begonnen met nablussen.
Een voorbijganger ziet de vlammen op het bedrijventerrein in Capelle aan den IJssel
Door de brand ontstond er een grote rookpluim, die door de harde wind snel wegwaait. Automobilisten op de Laan van Magisch Realisme zagen de rookpluim van ver. Een gedeelte daarvan kwam zelfs tot de weg.
De rook is goed te zien op de Hoofdweg
De rook is goed te zien op de Hoofdweg © Rijnmond
Sinds maandagochtend woedt er een uitslaande brand in Capelle aan den IJssel
Sinds maandagochtend woedt er een uitslaande brand in Capelle aan den IJssel © Nieuws Op Beeld