nieuws

Bouw nieuwe Pauluskerk van start

pauluskerk.cropresize.tmp.jpg
pauluskerk.cropresize.tmp.jpg
ROTTERDAM - In Rotterdam is dinsdagmiddag de eerste paal geslagen voor de nieuwe Pauluskerk. Het diaconaal centrum komt op dezelfde plaats te staan als de gesloopte, roemruchte Pauluskerk.
Precies op de plek waar drie jaar geleden de sloopkogel erin ging, joeg een groep dak- en thuislozen dinsdagmiddag de eerste paal de grond in. Dat deden de bezoekers van de kerk door gezamenlijk een groot blok op te hijsen, dat vervolgens met een klap op de paal terechtkwam.

Drugsverslaafden

De Pauluskerk werd in 1979 bekend als de kerk van dominee Hans Visser. Hij ving er drugsverslaafden en daklozen op, die er terechtkonden voor een boterham en een spuit. In 2007 werd de kerk gesloopt omdat hij plaats moest maken voor het nieuwbouwproject De Calypso.

‘Baken van hoop’

Dominee Dick Couvée nam de rol van Hans Visser twee jaar geleden over. Volgens hem speelt de opvang van dak- en thuislozen en verslaafden ook in de nieuwe kerk een belangrijke rol: "De Pauluskerk moet een baken van hoop zijn voor de mensen die in de stad aan de onderkant van de samenleving zitten. Als je die mensen steeds vertelt dat ze losers zijn en dat ze niets kunnen, dan gaan ze dat zelf ook geloven. Wij willen het beste uit hen naar boven halen." De nieuwe kerk wordt ingericht met een mediatheek, een filmhuis, een café en mogelijk een wereldwinkel.

Overlast

De Pauluskerk zorgde in het verleden regelmatig voor overlast in de buurt. "Dat is iets wat we, als we straks in het nieuwe pand aan de slag gaan, zoveel mogelijk willen voorkomen", aldus dominee Couvée. "Natuurlijk blijft dat lastig vanwege de doelgroep waarmee we werken. Maar er mag, in tegenstelling tot vroeger, geen drugs meer gebruikt worden in de nieuwe Pauluskerk. Dat zal zeker verschil maken."

Rode ballonnen

Na het slaan van de eerste paal werden tientallen rode ballonnen opgelaten. Aan die ballonnen zat een wenskaart, die door de vinder teruggestuurd kan worden. Bezoeker Stanley: "Nee, natuurlijk zeg ik niet wat mijn wens is. Dan gaat hij niet meer in vervulling! Ik ben wel erg blij dat er een nieuw onderkomen wordt gebouwd. De ruimte waar we nu bivakkeren, aan de Westersingel, is veel te klein."

‘Echt thuis’

Abraham, bezoeker en inmiddels ook vrijwilliger bij de kerk, aarzelt in tegenstelling tot Stanley niet om te vertellen wat zijn wens is: "Dat de nieuwe Pauluskerk, net als vroeger, een echt thuis mag worden voor zijn bezoekers."