Rijnmond in actie voor Sint-Maarten

In heel Nederland wordt vrijdag geld ingezameld voor Sint-Maarten. Ook in de regio Rijnmond wordt actie gevoerd vanwege de landelijke hulpactie 'Nederland helpt Sint-Maarten'.

Het eiland werd onlangs verwoest door orkaan Irma. Bewoners hebben sindsdien niks meer en hebben dringend hulp nodig. Bijna alle gebouwen zijn beschadigd.

Schoon water

Sportketen Fit For Free heeft de loopbanden opengesteld om geld op te halen. Leden en niet-leden kunnen de hele dag lopen voor schoon drinkwater in alle 88 vestigingen in Nederland.

Iedere kilometer die wordt afgelegd is goed voor 1 liter water. Op de helft van de actie was landelijk al 33 duizend liter water bij elkaar gelopen. In Dordrecht stond de teller toen op 250 liter. Halverwege de avond bijna 18 duizend euro opgehaald.

Karin Versteeg van Fit For Free Dordrecht vindt het een geweldige actie. "Mijn nichtje woont op Sint-Maarten. Dan maak je het wel erg van dichtbij mee. Je zit vol angst tot je een teken van leven hoort."

Tasjes voor kinderen

Ook op basisschool De Fontein in Dordrecht dragen kinderen hun steentje bij. Ze maken tasjes met onder meer schriften, potloden en stiften voor hun leeftijdgenootjes op Sint-Maarten.

"We wilden speciaal spullen voor kinderen inzamelen en geen voedsel. Dat doen andere organisatie al", legt initiatiefneemster Marianne van Hoof uit. "We zijn maandag al begonnen met inzamelen en mensen hebben sindsien af en aan spullen gebracht."

Gratis waxbeurt in ruil voor spullen

The Wax Bar in Rotterdam zamelt verzorgingsproducten zoals water, tampons, luiers en wc-papier in. Iedereen die iets brengt, krijgt een gratis waxbeurt.

Initiatiefneemster Roxximarah Richardson woonde negen jaar op Sint-Maarten en heeft daar nog steeds familie wonen. Ze kon niet anders dan in actie komen.

"Roxx had lang geen contact met familie na de orkaan. Met de actie kan ze toch iets voor hen doen en wij doen graag mee", zegt werkneemster Daphne.

Iedereen kan spullen langsbrengen bij de William Boothlaan in Rotterdam-Centrum.

Nederland helpt

Nederland helpt Sint-Maarten is een initiatief van het Rode Kruis. Mensen kunnen doneren op giro 5125. In Hilversum is een actiecentrum ingericht.

De teller stond vrijdag aan het eind van de avond op 13,3 miljoen euro. De actie werd vrijdagochtend geopend door minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken.

Doel is om zoveel mogelijk geld op te halen voor noodhulp voor Sint-Maarten, Saba en Sint-Eustasius.

Meer over dit onderwerp:
Nieuws
Deel dit artikel: