nieuws

Esso en boeren bereiken akkoord over schadevergoeding Essobrand

Roetdeeltjes op een krop sla
Roetdeeltjes op een krop sla
Boeren die de dupe zijn geworden van de grote brand bij Esso in de Botlek vorige maand, krijgen een schadevergoeding van bij elkaar 20 miljoen euro. Dat is het resultaat van onderhandelingen tussen de boeren, Esso en de Land- en Tuinbouw Organisatie (LTO).
Bij de raffinaderij van Esso woedde 21 augustus een grote brand. Vrijgekomen roetdeeltjes kwamen terecht op de gewassen van boeren in de omgeving. Dit zorgde voor onrust.
Hoewel het RIVM zei dat er een kleine kans is dat mensen ziek worden van de deeltjes, werd besloten dat besmet groente en fruit niet in de winkel terechtkomt. Ook werd het niet gebruikt als eten voor dieren.
Esso zei meteen na de brand de financiële schade op zich te nemen. Een taxateur heeft afgelopen weken de boeren bezocht. Daar is een bedrag van ongeveer 20 miljoen euro uitgekomen.
Esso en LTO zijn tevreden over hoe de schade is afgehandeld. Een speciaal bedrijf haalt de onbruikbare groente en fruit op. Een deel zal worden gebruikt om bio-energie, warmte en compost van te maken.