Milieudefensie belt supermarkten plat voor duurzame melk

Milieudefensie voerde zaterdag actie tegen supermarkten. Na campagne te hebben gevoerd tegen de kiloknaller en de plofkip stond nu de melkproductie in Nederland op het programma van de milieuorganisatie.

Supermarkten moeten de prijs van melk verhogen en meer duurzame melk in de schappen leggen. Gewone melk brengt te veel schade toe aan het milieu, zegt Milieudefensie.

Werkwijze

Zo wordt in het buitenland oerwoud gekapt om voer voor koeien te verbouwen, is de werkwijze van boeren schadelijk voor weidevogels en komen koeien weinig buiten, somt de Milieuorganisatie op.

Bovendien krijgen boeren volgens de organisatie te weinig betaald, waardoor ze gedwongen zijn veel dieren te houden. Dat levert weer een mestoverschot op en meer uitstoot van broeikasgassen.

Milieudefensie zegt dat al deze problemen kunnen worden verholpen als boeren minimaal 43 cent voor een liter melk krijgen. Dat is bijna 10 cent meer dan ze vorig jaar kregen per liter.

Bellen

Consumenten konden van 11:00 uur tot 13:00 uur supermarkten opbellen om te protesteren tegen de manier waarop melk nu wordt geproduceerd. Milieudefensie had in een café op Rotterdam Centraal Station een callcenter geopend.

Het hart van de actie was in Utrecht, waar ook bekende Nederlanders belden naar supermarkten. Onder andere cabaretier Vincent Bijlo deed mee aan de actie.

Ook in Amsterdam, Groningen, Arnhem, Nijmegen, Eindhoven, Tilburg en Assen werd gedemonstreerd.


Meer over dit onderwerp:
Nieuws
Deel dit artikel: