ROTTERDAM

Rotterdam bekeurt bedelaars steeds vaker: het aantal boetes steeg dit jaar met 63 procent

© Rijnmond
Rotterdam bekeurt mensen die bedelen om geld steeds vaker. De gemeente heeft tachtig bedelaars in beeld. Die kregen dit jaar tot en met oktober 530 boetes, onder meer voor het bedelen zelf en het veroorzaken van overlast. Dat is een stijging van 63 procent.
In de vier jaar daarvoor werden jaarlijks namelijk gemiddeld 325 boetes opgelegd, blijkt uit een inventarisatie van het stadsbestuur op verzoek van Leefbaar Rotterdam en de VVD.
Beide partijen zitten in de coalitie. Ze hebben het stadsbestuur vragen gesteld over de overlast die wordt veroorzaakt door bedelaars en daklozen. In Rotterdam geldt sinds 2013 een bedelverbod voor de hele stad.

Dronken

Er zijn niet alleen boetes uitgedeeld: 56 bedelaars kregen een wijkverbod omdat ze overlast gaven of de openbare orde verstoorden.
VVD en Leefbaar zeggen veel klachten te krijgen over het toenemend aantal bedelaars in de stad, waaronder in het openbaar vervoer. Op drukke kruispunten veroorzaken dronken bedelaars bij de verkeerslichten volgens de partijen voor gevaarlijke situaties door zwalkend tussen de auto's om geld te vragen.