Sint-Maarten voorbereid op orkaan Maria

Sint-Maarten bereidt zich voor op de komst van orkaan Maria. Zo ook de tientallen leden van het Urban Search And Rescue (USAR)-team, dat bestaat uit onder meer mensen uit de Rijnmondregio.

"Het is te gevaarlijk om er op uit te gaan", zegt Thomas Aling, woordvoerder van het team op Sint-Maarten. "Zodra het veilig is, gaan we met politie, brandweer en politie kijken waar we op moeten inzetten voor de hulpverlening. Dat kan echter pas als het veilig is qua stormkracht." Tot die tijd heeft het team een veilig onderkomen gezocht in een brandweerkazerne en school op het eiland.

Orkaan Maria is er inmiddels een van de zwaarste categorie. Vermoedelijk krijgen de Caribisch-Nederlandse eilanden niet de volle orkaan over zich heen, maar het zal er nog steeds stevig waaien en hard regen.

USAR


Het USAR-team zit al bijna een week op het eiland. Mensen zoeken en redden na rampen is het bekendste specialisme van het team, maar in dit geval wordt het vooral ingezet voor noodhulp na de verwoestende orkaan Irma.

In de ploeg zitten onder meer brandweermensen, verpleegkundigen, artsen en bouwkundigen. In totaal zijn 59 leden van het team uitgezonden naar het Caribische eiland. Woensdag gaan er nog vier.

De eerste prioriteit is het ziekenhuis en de scholen op het eiland weer volledig te laten functioneren.

Meer over dit onderwerp:
Nieuws
Deel dit artikel: