ONGEDIERTE

Dea en haar kinderen vieren kerst thuis zonder bedwantsen: “Het zijn maar beestjes, maar ze zetten je hele leven op z’n kop!”

Dea Adiwidjaja kan na veel ellende vanwege de bedwantsen met een gerust hart thuis kerst vieren
Dea Adiwidjaja kan na veel ellende vanwege de bedwantsen met een gerust hart thuis kerst vieren © Rijnmond
Ze hebben het afgelopen jaar het leven van Dea Adiwidjaja beheerst: bedwantsen. De moeder moest met haar kinderen vanwege de kriebeldiertjes haar huurwoning in Hellevoetsluis ontvluchten. Nadat ze haar zoon hadden gebeten, besloot Dea terug te verhuizen naar haar ex. Wel met een grote wens: de kerst thuis vieren.
Dea vindt het nog steeds moeilijk om te zien. De foto van haar oudste zoon met een rug vol rode bulten: beten van de bedwantsen. Ze zag de diertjes zelf over zijn bed kruipen. Eerdere bestrijdingen hielpen niet, omdat de nesten bij de onderbuurman zaten en de insecten daarom gewoon terugkwamen. “Het zijn maar beestjes, maar ze zetten je hele leven op z’n kop!”
Zelfs bij haar ex blijven de bedwantsen Dea stress bezorgen. Ze controleert dagelijks de bedden en denkt steeds iets te zien. “Van elk donker pluisje dat ik zie, schiet ik in de stress. Als mijn zoon krabt, word ik niet goed”, vertelde ze eerder.
De rug van de zoon van Dea (l) en Dea met een potje met dode bedwantsen (r)
De rug van de zoon van Dea (l) en Dea met een potje met dode bedwantsen (r) © Rijnmond
Bedwantsen zijn eigenlijk een particulier probleem, maar omdat ze in meerdere appartementen blijken te zitten besluit woningcorporatie Maasdelta wel actie te ondernemen. Ongediertebestrijder Rentokil wordt ingeschakeld. Maar voordat de bestrijding kan beginnen is, wel medewerking van de onderbuurman nodig. Die dient eerst een klacht in, omdat zijn vloer en keuken eruit moeten.
We gaan met een positief gevoel het nieuwe jaar in.
Dea
Half november krijgt Dea de bestrijders over de vloer. Haar huis en dat van de onderbuurman moeten leeg en krijgen een intensieve hittebehandeling van 24 uur. Ook worden de appartementen dichtgekit en geeft de woningcorporatie aan nacontroles te zullen uitvoeren. Dea en haar zoons kunnen met een gerust hart naar huis. “Ik ben echt opgelucht”, vertelt Dea. “Ons is verzekerd dat alles weg is. Gelukkig maar, want mijn kinderen wilden dolgraag terug en ik wil ook weer echt thuis zijn.”
Op de bovenste etage woont Dea, maar ook in de kelderbox op de begane grond zaten bedwantsen
Op de bovenste etage woont Dea, maar ook in de kelderbox op de begane grond zaten bedwantsen © Rijnmond
En dus gaan Dea en haar kinderen rustige feestdagen tegemoet. Gewoon thuis, zonder al te veel plannen. “We hebben veel doorgemaakt, dus we willen nu gewoon lekker rustig samen zijn. En dan met een positief gevoel het nieuwe jaar in. En daarvoor wil ik ook iedereen bedanken die me heeft geholpen de afgelopen maanden.”
Toch laat het bedwantsenprobleem Dea nog niet helemaal los. Ze blijft angstig en denkt er nog veel aan. “Mijn zoon had afgelopen week een bult. Dan denk je toch: een allergische reactie of weer beestjes? Dan word ik weer echt getriggerd.” Om van de angst af te komen krijgt Dea traumabehandeling. “Mijn psycholoog zegt dat het nooit helemaal weg zal gaan, maar wel dat het zal slijten.”
Bedwantsen komen de laatste jaren steeds vaker voor in Nederland. Ze zijn lastig te ontdekken, omdat ze zich verstoppen in kieren, naden en plinten. Het zijn echte nachtdieren. We nemen ze mee in de koffer vanaf vakantiebestemmingen en uit hotels. Het gaat om insecten tussen de 1 en 6 mm groot die zich voeden met het bloed van mens of (huis)dier.