WONEN

Hulp voor Rotterdamse sociale huurders met hoge energierekening: negen miljoen euro voor verduurzaming

De zonnepanelen moeten de energierekeningen van huurders lager maken.
De zonnepanelen moeten de energierekeningen van huurders lager maken. © Rijnmond
Het Rijk geeft Rotterdam 9 miljoen euro waarmee woningcorporaties zo'n vijfduizend huizen kunnen verduurzamen. Dat is goed nieuws voor een groot aantal Rotterdammers met een slecht geïsoleerde sociale huurwoning. De verwachting is dat hun energierekening daardoor vanaf volgend jaar een stuk goedkoper uitvalt.
Steeds meer Rotterdamse huurders met een laag inkomen krijgen financiële problemen door de hoge energierekening. Exacte cijfers zijn er nog niet, maar volgens de Rotterdamse bouwwethouder Chantal Zeegers is ongeveer 75 procent van de mensen met problemen een huurder. "Dat is een aanzienlijk aantal. Het probleem is dat ze afhankelijk zijn van de verhuurder voor het nemen van grote energiebesparende maatregelen."
Negen miljoen euro voor verduurzaming
De gemeente geeft de meer dan 9 miljoen euro aan Havensteder, Woonstad, Woonbron, MaasWonen, Ressort Wonen, SOR en Vestia (Hef Wonen Rotterdam) om de problemen aan te pakken. Mohamed el Achkar (bestuurslid Woonstad Rotterdam) is blij met het geld. "De toename van de energieprijzen raakt iedereen en zeker de huurders van onze sociale woningen."

Laag energielabel

De woningcorporatie verduurzaamt veel woningen en gaat ook langs in buurten met complexen die slecht geïsoleerd zijn. "We geven informatie over energiebesparing, delen tochtstrippen en radiatorfolie uit en geven ook energiezuinige lampen. Zo helpen we ze op de korte termijn."
Met bouwminister Hugo de Jonge is afgesproken dat alle woningen met een laag energielabel (E tot G-klasse) voor 2028 moeten zijn verbeterd. Woonstad is daar hard mee bezig. "We pakken zo'n duizend huizen per jaar aan. Door onderhoud of renovatie worden ze goed geïsoleerd en aangesloten op het warmtenet. Eventueel plaatsen we ook zonnepanelen", legt Woonstad-bestuurslid Mohamed el Achkar uit.
Enkele woningen van Woonstad.
Enkele woningen van Woonstad. © Rijnmond
De zeven woningcorporaties krijgen ruim 9 miljoen euro. Voor Woonstad betekent dat een extra bedrag van 2 miljoen euro voor verduurzaming. Met dat geld worden de komende maanden vijf keer zoveel zonnepanelen geïnstalleerd als de afgelopen jaren. Op 450 woningen komen zo'n drieduizend zonnepanelen.

Hyride warmtepompen

Woonstad heeft voor zonnepanelen gekozen, omdat het een manier is om snel de stijgende energierekening aan te pakken. Door het zelf opwekken van stroom door zonne-energie kan er waarschijnlijk honderden euro's per jaar op energie worden bespaard.
De woningcorporaties starten in 2023 met de verschillende maatregelen en zijn daar eind 2024 mee klaar. Naast zonnepanelen zullen de andere woningcorporaties die meedoen versneld oude cv-ketels vervangen door een energiezuiniger exemplaar of door hybride warmtepompen.
Woonstad gaat met het geld zonnepanelen installeren.
Woonstad gaat met het geld zonnepanelen installeren. © Rijnmond
Ook kan het afstellen van de huidige ketel en het waterzijdig inregelen van CV-ketels al veel besparingen opleveren. Dit houdt in dat radiatoren op zo'n manier worden ingesteld dat er precies genoeg warm water door de radiatoren gaat om de woning te verwarmen. Het bespaart energiekosten.

Wethouder blij

Wethouder Zeegers is blij met de extra maatregelen, maar weet ook dat er nog veel woningen in de toekomst moeten worden aangepakt. "Dit probleem is met deze hoeveelheid geld absoluut niet weg." De gemeente gaat ook de particuliere verhuurders vragen te investeren en de Verenigingen van Eigenaren bijstaan met hulp bij verduurzaming.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl