CHRISNATUURLIJK

Herders en hoeders in Chris Natuurlijk van 24 december

Hoeders en herders in Chris Natuurlijk
Hoeders en herders in Chris Natuurlijk © Pixabay
Zaterdag 24 december staat Chris Natuurlijk vanaf 08:00 uur in het teken van de hoeders van dieren, wilde planten en boeken.
Voor de hardwerkende hoeders van de dieren uit Dierenzorgcentrum Louterbloemen die met kerst aan het werk zijn, maakt Tien kookt vegetarisch een shepherd's pie. Natuurlijk zonder schaap, maar wel met linzen en paddenstoelen. Jack Russel Bep, speciaal voor de gelegenheid gehuld in haar wollige wintervacht, neemt het voortouw tijdens de rondleiding van bedrijfsleider Mirjam Addiks door de gangen en langs de buitenterreinen van de dierenopvang in Dordrecht.
Tineke de Lange met Bep op schoot en Mirjam Addiks van Louterbloemen
Tineke de Lange met Bep op schoot en Mirjam Addiks van Louterbloemen © Rijnmond

Hoeder van de wilde ganzen

Als boswachter bij Staatsbosbeheer in de Biesbosch, mag je Harm Blom wel hoeder van wilde ganzen en andere vogels noemen. In deze tijd van het jaar raken niet alleen grote watervogels, maar ook kleinere soorten als de merel en de roodborst in de stress door vuurwerk. Direct na de jaarwisseling gaan watervogels hoog boven het vuurwerk vliegen en dat kost ze extreem veel energie, brandstof die de vogels juist nu in de winter zo hard nodig hebben.
Boswachter Harm Blom
Boswachter Harm Blom © Rijnmond

Op plantenjacht

Wat bloeit daar in Rotterdam-Zuid tegen de klippen van een Amsterdammertje op? Een herderstasje. Met Josien Hofs van de natuur- en vogelwacht Rotta en Melitta van Bracht van de Botanische Tuin Afrikaanderwijk gaat Chris Natuurlijk op jacht naar wilde, bloeiende planten in de winter. FLORON, de organisatie die onderzoek doet naar wilde planten, houdt ieder jaar in de kerstvakantie een Eindejaars Plantenjacht en iedereen kan mee tellen.
Melitta van Bracht en Josien Hofs op plantenjacht
Melitta van Bracht en Josien Hofs op plantenjacht © Rijnmond

Hoeder van het boek

Als boekhandelaar is Gert-Jan van Rietschoten hoeder van het boek. Zoek jij nog boeken voor onder de kerstboom, maar weet je niet welke? Gewoon even luisteren naar de tips van Gert-Jan in Chris Natuurlijk.
Boeken voor onder de kerstboom
Boeken voor onder de kerstboom © Rijnmond
Zaterdag 24 december van 08:00 tot 09:00 in Chris Natuurlijk op Radio Rijnmond.