nieuws

271 teams bereiken finish Roparun

2010-roparun01.cropresize.tmp.jpg
2010-roparun01.cropresize.tmp.jpg
ROTTERDAM - 271 teams hebben zondag de eindstreep van de Roparun op de Rotterdamse Coolsingel bereikt. Het laatste team kwam kort na zes uur over de eindstreep. Team MBB kwam zondagmiddag rond half één als eerste over de finish.
Vier teams haalden de eindstreep niet. Drie stapten er in België al uit. Een vierde team werd door de organisatie uit de race gezet wegens onsportief gedrag. Een deelnemer is met hartklachten naar het ziekenhuis gebracht.

Centrum Rotterdam afgesloten

Een deel van het centrum van Rotterdam was zondag afgesloten in verband met de finish van de Roparun. Ook waren er afsluitingen rond de route vanuit Barendrecht door Rotterdam Zuid, richting Coolsingel.

Hoge temperaturen

De deelnemers kregen tijdens de 521 kilometer lange reis te maken met hoge temperaturen. Op veel plaatsen in Frankrijk steeg het kwik zondag tot ruim boven de twintig graden. De organisatie adviseerde alle deelnemers zondag om veel water te drinken. Voor zover bekend heeft de hitte niet voor grote problemen gezorgd.

Verschillende starttijden

De teams druppelden binnen enkele uren binnen omdat ze niet allemaal op hetzelfde moment zijn gestart. Het meeste teams vertrokken zaterdag al vanuit de Franse hoofdstad, terwijl de snelste teams pas zondagochtend begonnen aan de tocht naar Rotterdam.

Goede doelen

Vrijwel alle deelnemers deden vrijwillig mee. De opbrengst van de estafette-loop gaat naar mensen met kanker of stichtingen en organisaties die zich inzetten voor de strijd tegen deze ziekte. Vorig jaar bracht de Roparun 4,6 miljoen euro op. Wat de loop dit jaar heeft opgeleverd, wordt op 11 juni bekend gemaakt.

'Dubbele startpunten?'

De Roparun werd voor de negentiende keer gehouden. Omdat er ieder jaar meer teams willen meedoen, overweegt de organisatie om over twee jaar met twee startpunten te gaan werken. Het plan is om teams niet alleen in Parijs te laten starten, maar ook in Hamburg of een andere stad in Noord-Duitsland. Volgens wedstrijdleider Jacco Zandstra wordt daar voor de jubileumeditie van 2011 een besluit over genomen.

Foto's: Peter van Egmond en Sonja van Oosten.