nieuws

Nieuwe bloedonderzoeken onder omwonenden DuPont/Chemours

De overheid breidt het bloedonderzoek onder omwonenden van de Dordtse chemiebedrijven DuPont en Chemours uit. Bewoners van delen van Dordrecht, Papendrecht en Sliedrecht die tussen 1970 en 2012 een jaar of langer in de buurt van de fabrieken hebben gewoond, kunnen gratis hun bloed laten testen.
Dat heeft staatssecretaris Sharon Dijksma (Milieu) donderdag gezegd tijdens een debat in de Tweede Kamer over DuPont en Chemours. Volgens haar worden de inwoners binnenkort geïnformeerd. Dat gebeurt door de gemeenten.
Het onderzoek zou in oktober moeten worden uitgevoerd. Het ministerie van Infrastructuur en Milieu betaalt de kosten.
Veel omwonenden maken zich zorgen vanwege de uitstoot van de giftige stoffen PFOA en GenX. De Dordtse bedrijven hebben die stoffen jarenlang gebruikt in de teflonfabriek, terwijl ze kankerverwekkend kunnen zijn en onvruchtbaarheid kunnen veroorzaken.

Klein risico


Eerder deed het RIVM al
onder 450
gekozen omwonenden. Daaruit bleek dat de kans dat mensen nu nog ziek worden door PFOA klein is.
Met name (ex-)werknemers en direct omwonenden zijn lang blootgesteld aan veel PFOA en liepen dus gezondheidsrisico's. Hoe verder men van de fabriek woonde of werkte, hoe lager de concentraties in het bloed bleken te zijn, zo zei het RIVM.

Groenten en fruit


Momenteel loopt bij het RIVM nog een onderzoek naar GenX en PFOA. Onderzoekers van de Vrije Universiteit in Amsterdam raden omwonenden af
te eten.
De onderzoekers hadden monsters uit de omgeving van de fabriek onderzocht. Daarop werden hogere concentraties GenX gevonden.
Het RIVM doet meer onderzoek. Daaruit moet blijken of omwonenden van DuPont en Chemours veilig uit hun tuin kunnen eten. De resultaten worden begin 2018 verwacht.