LOKAAL

Kunstenaars vrezen voor verkoop van ‘hun' oude school door gemeente

Kunstenaars Nina en André
Kunstenaars Nina en André © OPEN Rotterdam
Twintig verschillende kunstenaars van het kunstenaarscollectief De Fabriek huren hun eigen atelierruimte in een oude school in Rotterdam-Overschie. Ze zitten er al jaren, maar voor hoelang nog is maar de vraag. De kunstenaars zijn van plan om de school te kopen, maar de bank trekt zich nu terug vanwege voorwaarden van de gemeente. "Juist in dit stuk van Rotterdam heb je niet zulke culturele plekken", zeggen ze tegen OPEN Rotterdam.
Lang verhaal kort: de gemeente en het collectief komen er al bijna twee jaar niet uit. Ook nu lopen de onderhandelingen vast op een bepaald punt: een erfpachtcontract. Het collectief had een bank gevonden die een lening wilde verstrekken, maar die trok zich terug omdat er te veel haken en ogen aan dat erfpacht zitten. “Stel; wij komen in betalingsproblemen, ook al hebben wij die nu niet, dan zit er een te groot risico voor hen aan", legt filmmaker André Schreuders uit.

Schilders, kleermakers en stoffeerders

Schreuders is een van de mensen die een ruimte heeft in de oude school. “Het is echt mijn kloosterhokje dit”, lacht hij. Zijn ruimte ziet er zo vierkant uit als een kubus en heeft slechts een klein vierkant raam om naar buiten te kijken. “Ik vind het fijn, zo word ik niet afgeleid door de buitenwereld en kan ik mij focussen op het schrijven en monteren van films. Het is echt mijn tweede huiskamer.”
Schilders, edelsmeden, kleermakers en stoffeerders: de oude school bevat allerlei soorten kunstenaars. Ieder zit voor zijn eigen reden goed op zijn plek in Overschie en zou er graag willen blijven. Alleen doordat de koop van het pand niet soepel verloopt, kan dat wel eens voor moeilijkheden zorgen.
De gemeente laat aan OPEN Rotterdam weten de voorwaarden van de verkoop wettelijk gezien niet kunnen aanpassen. Zij laat weten niet langer dan tot 31 december te willen wachten op het collectief met het rondkrijgen van de financiering. Voor de kunstenaars voelt dat zuur, zegt Schreuders. De gemeente zal, mocht er geen koop komen, de school in januari in de openbare verkoop doen. "Dat kan voor ons betekenen dat als een andere partij de koop wel rond krijgt, wij er hoogstwaarschijnlijk uit moeten. Met de huidige markt is een andere plek vinden bijna niet te doen."
Schilderes Nina Valkhoff zou het vreselijk vinden om naar een andere plek te moeten en niet alleen voor haarzelf. “Als je in het centrum kijkt zijn er genoeg creatieve broedplaatsen te vinden, maar in dit stukje van Rotterdam juist niet. Ook voor de buurt is het belangrijk dat dit soort creatieve plekken behouden blijven. We hebben nog zoveel ambitie om met elkaar mooie dingen te doen, dus die kans willen we graag krijgen.”
Dit is een verhaal van onze mediapartner OPEN Rotterdam.