RECHTER

Voor stalking veroordeelde vrouw ontwikkelde een obsessie voor haar aanklager van toen

Tina was doodsbang voor haar stalker
Tina was doodsbang voor haar stalker © Rijnmond
Een 44-jarige Rotterdamse stalkte volgens het Openbaar Ministerie maandenlang een officier van justitie. Daarvoor hoorde de vrouw dinsdag een taakstraf van tachtig uur tegen zich eisen. Opmerkelijk genoeg is ze al eerder veroordeeld voor stalking in een proces met uitgerekend de officier die ze nu zou stalken als aanklager.
"Ik ben verliefd op (...), officier van justitie. Zij is een knappe, mooie aantrekkelijke vrouw en ik vind haar leuk." Waar de puntjes staan schrijft verdachte Daniëlle K. op één van haar websites de naam van de bewuste officier van justitie.
De aanklager is een relatief bekende verschijning binnen het Openbaar Ministerie, want als persofficier verschijnt ze regelmatig op websites, televisie, radio en in de krant.

'Verliefd zijn is niet strafbaar'

Verdachte K. verzamelde op haar blog interviews en nieuwsberichten met de persofficier en deelde screenshots uit openbare video’s waarop de aanklager te zien is. Op basis van een gesprek op de radio stelt ze een lijst met werkzaamheden samen.
De mededeling over de verliefdheid doet ze minstens twee keer. Verder maakt K. op sociale media als Facebook en Instagram meerdere accounts waar posts op verschijnen over de persofficier.
Volgens Daniëlle K. en haar advocaat zijn er geen dreigementen geuit. Er is ook geen persoonlijke informatie over de officier gedeeld. “Ik heb gewoon niks strafbaars gedaan. Ik heb persberichten gedeeld. Verliefd zijn is niet strafbaar”, zegt de verdachte er in de rechtszaal zelf over.

Eerdere veroordeling stalking

Ook haar advocaat vroeg om vrijspraak. “Is het inbreuk op de persoonlijke levenssfeer als je knipt en plakt uit openbare bronnen?”
Justitie erkent dat er geen bedreigen zijn geuit. Toch is het volgens het OM ook niet onschuldig wat K. deed. “Gezien de voorgeschiedenis kan het plaatsen van nieuwsbrieven en foto’s al bedreigend zijn”, aldus de aanklager vandaag in de Haagse rechtbank.
Hij doelde op de stalkingszaak waarvoor de vrouw in mei 2020 in hoger beroep werd veroordeeld. Ze was toen verliefd op twee vrouwen waarover ze met regelmaat schreef in heftige bewoordingen. De rechtbank beoordeelde dat toen als strafbaar.

Stop-gesprek

Een ‘stop-gesprek’ met verdachte Daniëlle in februari leverde volgens justitie weinig op. "Dan moet ze maar aangifte doen", zou de verdachte hebben gezegd in gesprek met de politie.
Dat doet de officier van justitie. K. besloot wel een paar artikelen te verwijderen, maar helemaal stoppen met schrijven over de persofficier doet de Rotterdamse volgens justitie niet.
Het wordt in de Haagse rechtszaal niet duidelijk waar de fascinatie voor de persofficier vandaan komt. “Het ging niet alleen over haar, ik schreef over veel meer mensen en doe dat al meer dan tien jaar. Ik heb de officier nog nooit gesproken. Ik vind dit gewoon interessant”, zei de Rotterdamse verdachte.

Uiterlijk

Justitie erkent dat de toon milder is dan in de zaak van de eerdere veroordeling voor stalking. Desondanks vindt het Openbaar Ministerie nog steeds dat de vrouw over de schreef is gegaan.
“U zegt tegen de politie dat u verliefd op haar bent”, probeerde de rechter nog om meer duidelijkheid te krijgen. “Ja, op haar uiterlijk”, was het antwoord. “Ik vind het vervelend dat ik hier zit. Ik deel gewoon persberichten die overal staan.”
Het Openbaar Ministerie eist tachtig uur taakstraf. De verdachte vrouw heeft na haar aanhouding maar liefst zeventien dagen in voorarrest gezeten. Op 10 januari doet de Haagse rechtbank uitspraak.