NIEUWS

Grote vraag na explosie trappenhuis Rotterdam-West: aanslag of extreem vuurwerk-vandalisme?

Het trappenhuis waar het explosief afging. De onderste ramen liggen eruit, de bovenste zijn zwaar beschadigd en gebarsten | Foto:
Het trappenhuis waar het explosief afging. De onderste ramen liggen eruit, de bovenste zijn zwaar beschadigd en gebarsten
De klap in het trappenhuis van het appartementengebouw was hard. Buurtbewoners schrokken in het holst van de nacht wakker, en konden zich niet voorstellen dat er een explosief was afgegaan in hun Hondiusstraat, een straatje in Rotterdam-West waar nooit iets gebeurt. Ze hadden het mis. De materiële schade is groot en niet alleen in het trappenhuis.
Pieter en Manon wonen sinds vijf jaar aan de overkant van het gebouw, op zo'n 30 meter afstand. Ze zijn druk bezig met het opvegen van glasscherven. Niet van de weggeblazen ramen van trappenhuis, maar van een gesneuvelde ruit uit hun eigen huis. Het gaat om het raampje boven de voordeur, het bovenlicht. "Ons huis is best wel oud", vertelt Pieter. "We hebben enkel glas uit 1900 en dat is gewoon kapot gegaan."
Ze zijn niet de enige met schade. Vijf woningen links en rechts van hun huis is hetzelfde overkomen.
Omliggende woningen liepen door de harde klap schade aan de ruit boven de voordeur op | Foto:
Omliggende woningen liepen door de harde klap schade aan de ruit boven de voordeur op
"Ik hoorde van de buurman dat de brievenbus van het gebouw aan de overkant gesmolten is. En de voorplaat op die brievenbussen lag aan de overkant van de straat", zegt Manon. "Ik denk dat het om illegaal vuurwerk gaat. Dit was geen rotje, maar een echt explosief. Hoe dan ook: dit is niet goed te praten."
De brievenbussen werden volledig vernield door de explosie in de Hondiusstraat | Foto:
De brievenbussen werden volledig vernield door de explosie in de Hondiusstraat
Is hier sprake van een aanslag of gaat het om extreem vandalisme? Manon en Pieter denken dat laatste. "In dit straatje gebeurt nooit iets", zegt Pieter, en Manon vult aan: "In deze straat wonen meerdere gewone gezinnen. Op wie moet je het dan gemunt hebben? Ik zou het niet weten."

'Ik vrees het ergste'

Buurman Joop denkt daar heel anders over. Hij woont al acht jaar in de Hondiusstraat. "Ik ben bang dat het gericht is. Dit is te groot; dit kan geen vuurwerk zijn. Wie loopt er om 4:00 uur 's nachts nog buiten? Kinderen in ieder geval niet. Ik vrees het ergste."
De politie kan nog geen uitsluitsel geven. De forensische opsporing en het team Explosievenverkenning doen onderzoek naar de toedracht.
Voor Pieter, Manon en hun buren zit er niets anders op dan de scherven op te vegen en het bovenlicht te vervangen.
"We maken met het oog op de jaarwisseling ook een plankje voor de brievenbus", lachen Manon en Pieter, "En het raampje boven de deur vervangen we door dubbel glas, zodat het er bij de volgende knal niet uitvliegt!"

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl