KOU

Knisperend haardvuurtje in de woonkamer is fijnstofbom: 'We willen een landelijk houtstookverbod'

Controleer vóór je de open haard aansteekt eerst het schoorsteenkanaal
Controleer vóór je de open haard aansteekt eerst het schoorsteenkanaal © Pixabay
Hoe lekker is het? Een knisperend haardvuurtje in de woonkamer, terwijl het buiten vriest dat het kraakt. Sfeervolle vlammen, aangename warmte, geen stookkosten – behalve een blok hout. Een open haard is gezellig en goedkoop, helemaal fijn in deze dure tijden. Maar pas op, zegt de Stichting Houtrookvrij. "Het is één van de grootste fijnstofbronnen van Nederland."
Niet alleen thuis is het ongezond, zelfs als je bij jou in de straat de geur opsnuift nadat een buurman een paar blokken hout in de haard heeft gegooid, loop je risico's. "We merken dat er weinig over de gevaren bekend is", zegt Anne-Marie Monnikhof van de stichting. Ze wil meer bewustwording creëren onder mensen. Voor Rijnmond beantwoordt ze 5 vragen.

1. Hoe slecht is het echt?

Houtrook is een van de grootste fijnstofbronnen van Nederland, maar liefst 25 procent is afkomstig van houtrook. Uit onderzoek blijkt dat zelfs op 2 kilometer van een plek waar houtrook de lucht ingaat, deeltjes fijnstof neerkomen. Houtrook is niet best, ik kan het niet leuker maken. Een kachelpijp zit er niet voor niets: die is bedoeld om troep af te voeren.

2. Wie loopt het meeste risico?

Dat is de stoker. Vooral bij het opstarten en uitdoven van de kachel, dan komt de meeste fijnstof vrij en sta je er bovendien met je neus bovenop. Maar ook als je op straat loopt in de buurt van een huis met een kachel. Denk aan spelende kinderen, zwangere vrouwen. Houtrook brengt veel gezondheidsschade toe. Eén op de vijf kinderen in Nederland heeft astma door de slechte luchtkwaliteit.

3. Toch is het financieel gezien aantrekkelijk om hout in de open haard te gooien?

Klopt, en daarom willen we dat de overheid maatregelen neemt. Het moet stoppen. In de EU mag geen verbod op de verkoop van houtkachels ingesteld worden, maar een landelijk houtstookverbod mag wel. Alleen zit daar nog politieke onwil. Wij willen naar een houtstookvrij Nederland.

4. Wat moet ik doen als ik last heb van de houtrook?

Zoek uit waar de overlast vandaan komt en probeer eerst in gesprek te gaan met de veroorzaker. Als dat niet werkt, kun je bijvoorbeeld de wijkagent vragen om het gesprek aan te gaan. Als dat niet werkt kun je een officiële klacht indienen, een zogeheten handhavingsverzoek. De gemeente is dan verplicht om een onderzoek in te stellen.

5. Trouwens, is de bloempotkachel ook gevaarlijk?

(Een bloempotkachel bestaat uit een aantal waxinelichtjes met daarbovenop een bloempot, wat de temperatuur in de kamer relatief snel zou moeten verhogen.)
Ja, uit onderzoek blijkt dat de hoeveelheid fijnstof die daarbij vrijkomt vele malen hoger ligt dan langs een drukke snelweg.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl