HUISARTSEN

Beveiliging bij huisarts in Rotterdam-Zuidwijk na bedreigingen: 'Er is een sfeer van onveiligheid ontstaan' - wethouder kondigt onderzoek aan

Het instrumentarium van een huisarts
Het instrumentarium van een huisarts © Rijnmond
Door een ernstig huisartsentekort heeft Huisartsenpraktijk Punt Zuid in Rotterdam-Charlois te maken met steeds meer intimidatie en bedreiging naar medewerkers. Daarom wordt er sinds kort beveiliging ingehuurd. Dat blijkt uit een brief die Centric Health, de organisatie achter de praktijk, naar patiënten stuurde met daarin uitleg over een onstuimige periode bij de praktijk. "Er is een sfeer van onveiligheid ontstaan."
De praktijk in Zuidwijk is dit jaar in de problemen gekomen, meldt OPEN Rotterdam. Centric Health spreekt van een zorginfarct in Nederland, maar ook van personeelstekort dat mede is ontstaan doordat de oude huisarts met pensioen is gegaan. Hierdoor is de bereikbaarheid verstoord.

‘Onveilige werksfeer’

Bij de praktijk werken nu twee vaste parttimers en zo nu en dan waarnemers, op een patiëntengroep van ongeveer 7000 mensen. In Nederland is er een normpraktijk van 2095 patiënten per fulltime werkende huisarts. Dit is geen opgelegde norm, maar een landelijk gemiddelde volgens de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).
De huidige situatie leidt bij Punt Zuid tot een hoge werkdruk, lange telefonische wachtrijen en sinds kort dus zelfs tot de aanwezigheid van beveiliging. Eén beveiliger wordt ingezet bij de deur van de praktijk en bij de balie. “Er is sprake van veel bedreigende en intimiderende teksten en daardoor voelt personeel zich onveilig. Het inhuren van beveiliging is ongewenst en we willen het niet langer inzetten dan strikt noodzakelijk", zegt Centric Health.

'Morgen terugbellen'

Patiënten die bellen met de praktijk zijn nu soms nummer 28 in de wachtrij: "Om dan vervolgens te horen dat er geen plek is en morgen terug te bellen”, vertelt Miranda*, één van de cliënten.
Door een chronische ziekte heeft Miranda meer hulp nodig, maar durft ze al niet meer te bellen bij een klein kwaaltje: “Terwijl dat wel degelijk impact kan hebben.” Een andere patiënt heeft geprobeerd zich in te schrijven bij andere huisartsen op Zuid, maar daar worden alleen nog nieuwe inwoners aangenomen. “Ik heb zelfs gebeld naar een praktijk in Barendrecht, maar ik kan nergens terecht”, vertelt ze. De brief vinden de patiënten onpersoonlijk en bevat te weinig uitleg over de huidige situatie. “Het komt toch een beetje over alsof het onze schuld is en wij agressief zijn. Patiënten worden hier echt niet wijzer van.”

'Druk voorlopig hoog'

Net als in de brief naar de patiënten laat Eugen Zuiderwijk, directeur van Centric Health, telefonisch weten druk bezig te zijn met oplossingen voor de praktijk. “Voorlopig zal de druk in en op de praktijk hoog blijven.” Ze zijn hard op zoek naar een nieuwe en passende huisarts, maar deze is moeilijk te vinden. Dit komt onder andere omdat vele (beginnende) huisartsen voornamelijk zzp’er zijn en vaak nog geen eigen praktijk willen beheren. Miranda is bang dat de problemen bij Punt Zuid ook afschrikwekkend werken voor veel kandidaat-eigenaren. “Dit voelt machteloos en dat midden in een griepgolf.”
De politiek laat naar aanleiding van de bedreigingen bij Punt Zuid ook van zich horen. Zorgwethouder Ronald Buijt (LR) twittert dat hij in de eerste week van het nieuwe jaar in kaart laat brengen hoe hoog de druk bij de Rotterdamse huisartsenposten is, waarna het stadsbestuur eventueel maatregelen neemt.
*Miranda is niet de echte naam van de patiënt, om privacy redenen is haar naam gefingeerd. Haar echte naam is bekend bij de redactie.
Dit is een verhaal van onze mediapartner OPEN Rotterdam.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl