LOKAAL

Dordtse kinderen niet meer met lege maag naar school; gemeente trekt ton uit voor ontbijt en lunch

Brood
Brood © Pixabay
Er zijn nog altijd kinderen die met een lege maag naar school komen of die geen lunch meekrijgen voor in de pauze. Dat moet anders, vinden het Dordtse onderwijs en de gemeente. Het Rijk heeft al 100 miljoen euro toegezegd voor de aanpak van schoolmaaltijden. Maar vooruitlopend daarop maakt de gemeente ook een ton vrij om lopende initiatieven te kunnen voortzetten, meldt RTV Dordrecht.
"De toenemende armoede in de maatschappij zorgt ervoor dat scholen steeds meer geconfronteerd worden met de kwetsbare (thuis)situatie van kinderen”, vertelt wethouder Peter Heijkoop (armoede en basisonderwijs) aan RTV Dordrecht. “Zij ervaren geregeld, al direct in de ochtend, de beperkte energie waarmee kinderen op school komen. De ambitie om daarbij ook nog te zorgen voor gezonde voeding, lijkt onbereikbaarder dan ooit te worden voor gezinnen. Een tekort aan financiële middelen kan leiden tot stressvolle situaties binnen deze gezinnen. Het zorgt ervoor dat kinderen niet het optimale uit het onderwijs kunnen halen en zij onnodige achterstanden oplopen."

Eerste initiatieven

Tot eind dit jaar lopen er verschillende proeven om ervaring op te doen, laat de wethouder weten. Nobel's en Lilly's Lunchbox zijn de eerste aanbieders van maaltijden op basisscholen van de Nestas-scholengroep. Op andere scholen wordt soms eten verschaft aan kinderen die dat nodig hebben. Onderwijs- en maatschappelijke partners, ondernemers en gemeente kijken gezamenlijk verder naar de mogelijkheden voor het aanbieden van schoolmaaltijden onder de coördinatie van Stichting Maatschappelijk Betrokken Ondernemen in Dordrecht (SMBOD). In januari start een nieuwe proef met een Dordtse supermarktondernemer.
“De urgentie rondom armoede en bestaanszekerheid wordt steeds breder gevoeld in de Dordtse samenleving. Diverse scholen, maar ook lokale ondernemers willen de krachten bundelen en tal van vrijwilligers willen ook hun bijdrage leveren. Daar ben ik echt van onder de indruk”, zegt Heijkoop. Samen kunnen we echt het verschil maken in het leven van kinderen die leven in armoede. Door hier als stad samen in op te trekken zorgen we met elkaar voor een goede start en vergroten we hun kansen voor de toekomst. De Dordtse gemeenteraad heeft onder aanvoering van GroenLinks uitgesproken hiervoor extra middelen uit te willen trekken."

Boterhammen smeren

Wethouder Heijkoop hielp eind oktober nog mee met het smeren van honderden boterhammen voor kinderen van een Dordtse basisschool, een initiatief van Nobel's Brood. Deze Dordtse zaak werd geïnspireerd door de actie van Jan de Boterhammenman uit Rotterdam, die zich al jaren inzet om kinderen niet met een lege maag naar school te sturen. "Toen ik dat zag dacht ik: 'Dat kunnen wij ook!'."
Dit is een verhaal van onze mediapartner RTV Dordrecht.