VUURWERK

Vandalen blazen AED-kast op met vuurwerk: 'Hierdoor worden overlevingskansen ontnomen'

De AED-kast is opgeblazen.
De AED-kast is opgeblazen. © Facebook / Ambulancedienst Zuid-Holland Zuid
Vandalen hebben in de nacht van woensdag op donderdag een AED-kast in Dordrecht opgeblazen met vuurwerk. De kast hing tegenover ijssalon La Venezia in het centrum van de stad en is door het vuurwerk verschroeid en mogelijk inwendig beschadigd. De ambulancedienst Zuid-Holland Zuid is absoluut niet te spreken over de actie. "Andermans eigendommen opblazen met vuurwerk is sowieso hersenloos. Maar als je uitgerekend een AED-kast uitkiest voor deze bezigheid, dan ben je oerdom."
AED-kasten kunnen iemands leven redden bij een hartstilstand en nu deze beschadigd is kan dit grote gevolgen hebben. "Hierdoor worden overlevingskansen ontnomen van bewoners en passanten in de binnenstad", zegt Robert Vreugdenhil van Reanimatie Drechtsteden via Facebook. "In een noodgeval zullen burgerhulpverleners nu met een AED van verder weg moeten komen. Als dat langer dan zes minuten duurt, kan het letterlijk het verschil betekenen tussen leven en dood."
Het duurt waarschijnlijk nog even voordat het apparaat wordt vervangen. De AED is eigendom van de gemeente Dordrecht. Het zal minstens enkele dagen duren en misschien zelfs weken voordat er vervanging beschikbaar is. Een nieuw AED-apparaat kost, inclusief kast, zo'n 3.000 euro.

Hartveilige stad

Via Facebook roept de ambulancedienst bewoners van Dordrecht op om de politie te bellen als zij meer weten over het vandalisme. De opgeblazen AED-kast is de laatste kast die in Dordrecht werd opgehangen en zelfs feestelijk werd onthuld door wethouder Rik van der Linden. Met de komst van deze kast werd heel Dordrecht 'hartveilig' gemaakt, wat inhoudt dat er in de hele stad binnen zes minuten op loopafstand zo'n apparaat hangt.
Burgemeester Wouter Kolff van Dordrecht keurt de actie af. Hij noemt het op Twitter een 'verwerpelijke en achterlijke daad'.
Dit is een samenwerking met onze mediapartner RTV Dordrecht.