PERSOONLIJK

Een nieuw leven als herbergier in Spanje: zo gaat het met Anna, die na het verlies van haar partner emigreerde

Anna Visser en haar herberg in Spanje | Foto:
Anna Visser en haar herberg in Spanje
Het leven is niet later, het leven is nu. Het is een soort lijfspreuk geworden voor Anna Visser (47) uit Rotterdam. Na het plotselinge overlijden van haar partner Chris gooide ze het roer om en emigreerde naar Spanje. Ze kocht er een pelgrimsherberg aan de Camino del Norte en maakt een nieuwe start. “Ik hoor Chris regelmatig in mijn hoofd zeggen: goed zo Vissertje!”
Anna kijkt stralend het beeld in als we met haar videobellen om te vragen hoe het met haar gaat. Ze vertrok afgelopen zomer en woont nu bijna vijf maanden in het kleine Spaanse dorpje Pendueles. “Het gaat echt goed met me”, vertelt ze enthousiast. “Het is hier fantastisch. Ik heb nog dagelijks tranen in mijn ogen van hoe ongelofelijk mooi het hier is en het dorp is zo gastvrij en fijn.” Als ze de camera omdraait zien we dat ze in een gezellige ruimte zit met een lange houten tafel, een kerstboom en een kleine bar.
De afgelopen maanden stonden vooral in het teken van dingen regelen en veel schoonmaken. Anna’s herberg ‘Aves de paso’ gaat eind maart pas open, dan begint het seizoen waarin veel pelgrims de Camino lopen. “Qua verbouwing hoefde er niet veel te gebeuren, alleen een nieuwe badkamer. Het was er wel vreselijk vies. Het deed denken aan wat ze in het programma ‘Ik vertrek’ ook vaak aantreffen: een condoom onder het bed, een dode muis en overal uitgespuugde zonnebloempitten. Dus het was handschoenen aan, verstand op nul en flink poetsen. Wel heel dankbaar werk, want je ziet het snel opknappen.”
Het zaadje om in Spanje te gaan wonen werd bij Anna als kind al geplant. Maar het idee kwam weer boven na het lopen van de Camino Portugues, van Portugal naar Santiago. Na de dood van partner Chris zag Anna niet hoe ze verder moest, maar tijdens de pelgrimstocht kreeg ze haar zelfvertrouwen terug. Ze googelde in het Spaans op ‘te koop: herberg aan de Camino’ en was kort daarna de gloednieuwe eigenaar van ‘Aves de paso’, wat ‘trekvogel’ betekent. “Ik heb hier in Spanje minder last van het verdrietige gemis. Het is duidelijk goed voor me om er bewust voor te kiezen een nieuw leven op te bouwen en te kijken naar de rol die Chris daarin heeft.”
Een sfeerimpressie van de herberg
Een sfeerimpressie van de herberg © Privé

Spanje is thuis

Het is opvallend om te zien hoe snel de Spaanse herberg een echt ‘thuis’ is geworden voor Anna. Van ras-Rotterdammer, naar iemand die geniet van de rust en de kleine, hechte gemeenschap. “Het is natuurlijk een extreem grote overgang. Vroeger in de stad dacht ik: de natuur kan ik altijd opzoeken. Nu heb ik dat andersom. Als ik het wil zoek ik de drukte wel op. Tijdens de kerst ben ik terug in Nederland geweest, wat heerlijk was. Maar bij terugkomst op de luchthaven van Bilbao voelde ik me meer bij de Spanjaarden horen, dan bij de Nederlandse toeristen. Thuiskomen, dat was het.”
Voelt Anna zich dan niet alleen daar in Spanje? “Nee, maar van de vijf maanden ben ik in totaal denk ik nog maar een maand alleen geweest. En het scheelt enorm dat je tegenwoordig zo makkelijk contact met elkaar kunt houden. Ik ben ooit in Salamanca geweest en stond daar te klooien met muntjes bij een telefooncel. Ik heb toen zelfs nog een fax gekregen van mijn vader. Nu woon ik via beeldbellen gewoon redactievergaderingen bij. Ik heb het wel even zwaar gehad toen ik onlangs ziek was. Toen voelde ik me wel heel zielig en miste ik iemand die voor me zorgde. Achteraf kreeg ik op mijn kop van de buurvrouw: Zo doen we dat niet meer, Anna! Volgende keer bel je me en dan maak ik soep voor je!”
Stilte voor de storm. Zo kunnen deze wintermaanden wel gezien worden. Want als de herberg straks open gaat en er dagelijks pelgrims overnachten wordt het aanpoten voor Anna. “Ik ben wel benieuwd hoe ik het ga vinden. Je hebt toch maximaal tien vreemde, nieuwe mensen over de vloer. Het zal wel hard werken zijn, maar ik denk dat het me ligt. Ik maakte vroeger al wel eens het grapje dat ik graag een strandtent zou willen hebben. In de zomer werk je je de pestpokken en buiten het seizoen geniet je van de zee. Ik heb er echt zin in.”
Anna loopt een stuk van de pelgrimsroute bij haar herberg
Anna loopt een stuk van de pelgrimsroute bij haar herberg © Privé
Natuurlijk heeft Anna ook mindere momenten of twijfels. Haar herberg wordt een ‘donativo’, Spaans voor ‘gift’. De gast bepaalt zelf hoeveel je kunt en wilt geven. Lukt het wel om rond te komen? Maar een wandeling door de mooie omgeving helpt haar daar vaak overheen. “Dat heb ik altijd al gehad. Wandelen en slapen helpt. En het is hier net alsof je door een Lord of the Ring-landschap loopt met de zee, de bergen en het groen. Ik voel inmiddels een soort lopend reclamebord voor de regio Asturië.”

Twaalf druiven

Voor de jaarwisseling heeft Anna oliebollen gebakken voor haar buren om ze zo kennis te laten maken met deze traditie. “De Spanjaarden hebben dan weer een hele andere.. die eten om middernacht twaalf druiven, op iedere klokslag één. Dat leverde nog wel een leuk misverstand op. Druiven zijn namelijk in het Spaans ‘uvas’, maar ik verstond ‘huevos’, wat eieren betekent. Dat wil ik wel eens zien Anna, zei mijn buurvrouw. Dat jij om middernacht twaalf eieren eet!” Overigens dacht de buurt even dat Anna ‘volleyballs’ ging bakken in plaats van ‘oil balls’.
Al met al heeft Anna nog geen moment spijt gehad van haar beslissing om te emigreren. Ze ervaart minder stress in Spanje, heeft minder zorgen en geniet van het relaxte Spaanse leven, waar mensen nooit haast hebben. “Ik dacht vroeger dat ik slecht alleen zou kunnen zijn en dat ik niet avontuurlijk was. Dus zo heb ik mezelf toch nog op een andere manier leren kennen. Ik mis Nederland veel minder dan ik had verwacht.” Hoe Chris nu naar haar zou kijken? “Ik denk dat hij het wel heel cool zou vinden!”
Pendueles ligt aan de noordkust van Spanje
Pendueles ligt aan de noordkust van Spanje © Google maps
Op Instragram houdt Anna iedereen op de hoogte van haar nieuwe leven als herbergier. Via het account Anna in Spanje laat ze dagelijks zien wat haar bezig houdt.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl