ROTTERDAM

Gedreven oogarts Tjeerd de Faber werkt liever tijdens de jaarwisseling dan dat hij zijn 40-jarige huwelijk viert

Tjeerd de Faber, sinds 1991 als oogarts verbonden aan het Rotterdamse Oogziekenhuis  | Foto:
Tjeerd de Faber, sinds 1991 als oogarts verbonden aan het Rotterdamse Oogziekenhuis
"We zijn op oudjaarsdag precies 40 jaar getrouwd, maar mijn vrouw weet dat ik toch niet meer te houden ben." En dus is oogarts Tjeerd de Faber opnieuw tijdens de jaarwisseling te vinden op, zoals hij zelf zegt, ground zero: de afdeling Acute Oogzorg van het Rotterdamse Oogziekenhuis. Hij is blij met het vuurwerkverbod in Rotterdam en Schiedam.
De 67-jarige oogarts heeft twee rustige jaarwisselingen achter de rug. Door corona was er een landelijk vuurwerkverbod van kracht. In het eerst coronajaar leidde dat tot drie spoedgevallen, in het tweede jaar meldden vijf mensen zich bij het Oogziekenhuis.
"Ik heb die twee jaarwisselingen niet hoeven opereren, en dat is in mijn hele carrière nog niet voorgekomen op Nieuwjaarsdag. Voor mij het ultieme bewijs dat je bij een vuurwerkverbond minder oogletsels ziet", aldus De Faber.
Naast Rotterdam en Schiedam hebben nog tien andere steden deze jaarwisseling een vuurwerkverbod. Dat geeft De Faber en zijn collega's de mogelijkheid het aantal oogletsels van steden met en zonder vuurwerkverbod met elkaar te vergelijken. "We krijgen patiënten uit het hele land. Misschien kan de uitkomst van die vergelijking een argument richting de politiek zijn voor een landelijk vuurwerkverbod."

Robijnen huwelijk

En dan toch nog even over die huwelijksdag. Veertig jaar getrouwd zijn, is niet niks. Het is niet leuk dat mevrouw De Faber zaterdag haar robijnen huwelijk zonder haar man moet vieren, ook al heeft ze min of meer vrijwillig toestemming gegeven voor zijn gang naar het Oogziekenhuis.
"Mijn vrouw heeft gelijk. Ik ben inderdaad niet te houden. Als je zó lang strijdt voor een landelijk vuurwerkverbod en de Tweede Kamer is daar nog niet klaar voor, dan moet je je aan je eigen belofte houden", vertelt De Faber, "en dat is dat je dan op de spoedeisende hulp bent van het Oogziekenhuis. Ik ga het op andere dagen ruimschoots goed met haar maken!"

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl