Tot 3,5 jaar cel geëist voor Schiedamse pgb-fraude

Tegen vier verdachten van grootscheepse fraude met persoonsgebonden budgetten (pgb's) heeft het Openbaar Ministerie donderdag gevangenisstraffen tot 3,5 jaar geëist.

De twee hoofdverdachten wonnen met hun Schiedamse zorgbureau het vertrouwen van tientallen veelal oudere Turkse cliënten en maakten hen volgens Justitie geld afhandig.
Daarnaast zouden ze een ambtenaar van het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) hebben omgekocht, waarop indicaties voor deze cliënten werden opgehoogd en verlengd.

De cliënten waren veelal de Nederlandse taal niet machtig. Zij kenden de verdachten, vertrouwden hen en stonden bankpassen, pincodes en tancodes af.

Volgens het OM hadden de verdachten de controle over meer dan vijftig rekeningen van cliënten en verdienden ze meer dan 1,2 miljoen euro met hun activiteiten. Een medewerker van een zorgstichting regelde valse facturen waarmee de pgb's werden verantwoord.

''De cliënten werden veelal tevreden gehouden door ze zo nu en dan een uitstapje aan te bieden, naar een doktersafspraak te brengen of door het verrichten van tolk-werkzaamheden. Ook gingen de hoofdverdachten ieder jaar met de cliënten die meewilden, op vakantie naar Turkije", aldus de officier van justitie op de zitting.

''Hebzucht is bevredigd ten koste van hulpbehoevenden, belastinggeld en de samenleving."

Meer over dit onderwerp:
Nieuws
Deel dit artikel: