NIEUWS

Inklimmer komt om het leven als hij tussen vrachtwagen en schip valt in Hoek van Holland

De marechaussee tijdens een controle op inklimmers - Archieffoto | Foto:
De marechaussee tijdens een controle op inklimmers - Archieffoto
Bij een ongeluk op het terrein van een ferryterminal overleed vrijdag een nog onbekende man. Hij hield zich vast aan een vrachtwagen, waarmee hij op een schip probeerde te komen.
Bij het oprijden van het schip kwam het slachtoffer op een verkeerde plek terecht. Eerste hulp mocht helaas niet meer baten. Het slachtoffer overleed ter plekke. De politie doet nog onderzoek naar de identiteit van de man. Een tweede persoon die ook zonder toestemming op een andere trailer zat, is aangehouden en gehoord over de toedracht.

Assenliggers

Regionale ferrymaatschappijen hebben veel last van zogeheten inklimmers. Het gaat om honderden pogingen per jaar. Vaak gaat het om kleine groepjes jonge mannen, die op en rond de terminals hangen en op een onbewaakt moment hun kans grijpen. Ze klimmen onder de vrachtwagens en proberen zo mee te liften op de wielassen van het voertuig. Deze migranten worden wel assenliggers genoemd, door op schepen te klimmen hopen ze een beter leven te vinden in het Verenigd Koninkrijk.
De politie voert samen met de marechaussee en de douane regelmatig controles uit, op en rond de ferryterminals, om het inklimmen te ontmoedigen. Ze gebruiken daarbij honden die afgaan op menselijke geuren. Wie wordt betrapt, wordt doorgaans teruggestuurd naar het land van herkomst. Het weerhoudt de meeste inklimmers er niet van om later een nieuwe poging te wagen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl