OUD EN NIEUW

Liveblog jaarwisseling terugkijken: Vuurwerkverbod massaal genegeerd | Grote brand in voormalige zorgboerderij Zwijndrecht

Vuurwerk bij de Erasmusbrug
Vuurwerk bij de Erasmusbrug © MediaTV
Hoe verloopt de jaarwisseling in de regio Rijnmond? We vertellen het je in onze liveblog.

02:15 - Met zwaailicht de stad door, de baas van de veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond zoekt zijn collega’s op in de Nieuwjaarsnacht

.

01:37 - Politie vindt vuurwapen in brievenbus van flat

Op de Leliënstein in Rotterdam-Charlois zijn vier personen gearresteerd, nadat er mogelijk in de lucht was geschoten. Bij de aanhouding trokken agenten hun pistool, omdat de arrestanten als gevaarlijk werden gezien.
In een brievenbus van de flat aan de Leliënstein werd later een vuurwapen gevonden.
In een brievenbus aan de Lelienstein is een vuurwapen gevonden
In een brievenbus aan de Lelienstein is een vuurwapen gevonden © MediaTV

01:45 - Veel brandmeldingen bij hulpdiensten

Verslaggever Jacco van Giessen was bij de meldkamer van de hulpdiensten in Rotterdam. Daar kwam de ene brandmelding na de andere binnen.

01:40 - Brand in woonhuis Alblasserdam

01:33 - Bluswerk in Zwijndrecht nog lang niet klaar

De brandweer is in Zwijndrecht nog tot diep in de ochtend bezig met het nablussen van de brand in een voormalige zorgboerderij aan de Lindtsebenedendijk. Tot die tijd kan de omgeving last houden van rook en stank.

01:30 - Restaurant in Rotterdam-Zuid beschoten

Aan de Oranjeboomstraat in Rotterdam-Zuid is een restaurant onder vuur genomen. Het restaurant was gesloten en niemand raakte gewond.
Een kogelinslag in de raam van het restaurant
Een kogelinslag in de raam van het restaurant © MediaTV

01:10 - Auto brandt uit in Vlaardingen

Aan de Energieweg in Vlaardingen is een auto uitgebrand. Omstanders hebben gezien dat twee personen de wagen in vlam zetten. Het gaat om een auto uit het duurdere segment.
Twee personen zouden de auto in brand hebben gestoken
Twee personen zouden de auto in brand hebben gestoken © JB Media

00:45 - Meetploegen in Zwijndrecht vanwege brand in voormalige zorgboerderij

In Zwijndrecht zijn vijf ploegen actief om het effect te meten van de brand aan de Lindtsebenedendijk op de omgeving. De brand is in een voormalige zorgboerderij en gaat gepaard met veel rookontwikkeling. Het pand zal worden gesloopt. Daarvoor heeft de brandweer een sloopkraan laten komen.

00:30 - Ook andere gemeenten gaan knallend 2023 tegemoet

00:25 - Burgemeester Aboutaleb trekt Rotterdamse wijken in

00:12 Meekijken naar de vuurwerkshow op de webcam in Dordrecht

00:11 - Wat nou vuurwerkverbod?

Het vuurwerkverbod in onder meer Rotterdam wordt massaal genegeerd.

00:00 - Nieuwjaar!

Gelukkig nieuwjaar! Rotterdam gaat knallend 2023 in!

23:57 - Man (35) gewond bij steekpartij in Spijkenisse

Bij een steekpartij in een in de Schoestraat in Spijkenisse is kort voor middernacht een man gewond geraakt. Hij werd in zijn rug gestoken. De politie heeft met getrokken taserguns een vrouw uit het huis gehaald.
De politie gebruikte getrokken taserguns om een vrouw uit het huis te halen
De politie gebruikte getrokken taserguns om een vrouw uit het huis te halen © JB Media

23:30 - Toch veel mensen bij Erasmusbrug

23:06 - Zalmhaventoren in Rotterdam gaat feestelijk los

22:50 - Leegstaande zorgboerderij in brand in Zwijndrecht

Aan de Lindtsebenedendijk in Zwijndrecht staat een voormalige zorgboerderij in brand. Het pand is leeg en staat op de nominatie om gesloopt te worden. De brandweer is met drie wagens aanwezig om de uitslaande brand te blussen. Er is een NL Alert verspreid om te waarschuwen voor de brand in delen van Zwijndrecht, Papendrecht en Hendrik-Ido-Ambacht.
De voormalige zorgboerderij in Zwijndrecht
De voormalige zorgboerderij in Zwijndrecht © MediaTV

22:40 - Politie arresteert drie personen op feest in Vlaardingen

Aan de Professor Teldersstraat in Vlaardingen heeft de politie ingegrepen bij een feest in een bedrijfspand. Een van de redenen daarvoor was dat er zwaar vuurwerk werd afgestoken. Drie personen zijn gearresteerd. Een van hen probeerde te vluchten en raakte daarbij gewond.
De arrestant is naar het ziekenhuis gebracht. Om ambulancepersoneel te beschermen stonden ME'ers met schilden om de ziekenwagen heen.
ME'ers beschermen ambulancepersoneel
ME'ers beschermen ambulancepersoneel © JBMedia

22:30 - Auto's total loss in Alblasserdam

Aan de Molensingel in Alblasserdam zijn twee auto's vernietigd door brand. De brandweer wist te voorkomen dat een derde auto ook uitbrandde. Hoe de auto's vlam hebben gevat wordt onderzocht.
De autobranden in Alblasserdam
De autobranden in Alblasserdam © Peter Stam

22:03 - Auto brandt uit in Schiedam

Aan de Strickledeweg in Schiedam heeft de brandweer een autobrand geblust. De wagen stond op een parkeerterrein bij een werkplaats. De oorzaak van de brand is nog niet bekend.
De autobrand aan de Strickledeweg
De autobrand aan de Strickledeweg © MediaTV

21:10 - Dordtse vuurwerkshow gaat wél door

In tegenstelling tot veel andere gemeenten blaast Dordrecht de vuurwerkshow niet af. "De voorspellingen van het KNMI zijn nu zodanig dat het besluit is genomen om de show door te laten gaan", laat de gemeente weten. De show is om 00:00 uur te zien vanaf de Merwekade en het Groothoofd.
Dordrecht houdt nog een kleine slag om de arm: als de weersomstandigheden op het laatste moment verslechteren, gaat de show niet door.

21:05 - Autobrand aan Moerland in Rotterdam

Aan de Moerland in Rotterdam-Zuid is een auto in brand gevlogen. Voorafgaand aan de brand zou een explosie te horen zijn geweest. De brandweer heeft de wagen met schuim geblust.
Autobrand aan de Moerland
Autobrand aan de Moerland © MediaTV

21:00 - Ook vuurwerkshow in Schiedam gaat niet door

Ook Schiedam heeft besloten de vuurwerkshow in het centrum af te blazen. De reden is de harde wind. Burgemeester Lamers laat weten dat het besluit zo lang mogelijk is uitgesteld. "De grens ligt bij windkracht 5", zegt hij. "Helaas is de wind sterker en het ziet er niet naar uit dat de wind nog voor de jaarwisseling voldoende afneemt. We kiezen daarom voor veiligheid."
Eerder vandaag werd de grote vuurwerkshow bij de Erasmusbrug in Rotterdam afgelast.

20:55 - Auto over de kop in Rotterdam-Zuid

Op de Brielselaan in Rotterdam-Zuid is een auto over de kop geslagen. De bestuurder, die hoogstwaarschijnlijk teveel gedronken had, is naar het ziekenhuis gebracht. Het gaat vermoedelijk om een eenzijdig ongeluk. Drie auto's die langs de laan stonden, raakten beschadigd.
Vermoedelijk was er geen andere auto betrokken bij het ongeluk
Vermoedelijk was er geen andere auto betrokken bij het ongeluk © MediaTV

20:45 - Drone bij Erasmusbrug

19:00 - Jongetje gewond door vuurwerk in Maassluis

In de Heemskercklaan in Maassluis is een jongetje gewond geraakt bij een vuurwerkongeluk. Hij liep verwondingen in zijn gezicht op en is naar het ziekenhuis gebracht. Hoe het ongeluk kon gebeuren, is nog onduidelijk.

18:45 - Veel vuurwerk boven Rotterdam-West en Schiedam

Het vuurwerkverbod dat geldt in Rotterdam en Schiedam wordt massaal genegeerd, ziet verslaggever Jacco van Giessen.

18.30 - Wat een warme oudjaarsdag!

18:06 - Nog nooit zoveel geld uitgegeven aan vuurwerk

In Nederland is dit jaar een recordbedrag aan vuurwerk uitgegeven. In totaal gaat er voor 110 miljoen euro de lucht in, meldt de Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland, waarin de vuurwerkbranche zich heeft verenigd.
"Het laat zien dat Nederlanders vuurwerk niet willen missen", zegt woordvoerder Leo Groeneveld. "Mensen zijn na twee jaar vuurwerkverbod heel enthousiast om weer af te steken." Een deel van de omzetstijging komt ook doordat vuurwerk duurder is geworden. De vuurwerkbranche voorspelde al een recordomzet op basis van de online voorverkoop. De laatste dagen is er ook in de losse verkoop nog voor tientallen miljoenen aan vuurwerk verkocht.
Tijdens de jaarwisseling van 2019-2020 gaven Nederlanders ook een recordbedrag uit aan vuurwerk. Toen ging het om 77 miljoen euro. De afgelopen twee jaarwisselingen was er een vuurwerkverbod vanwege de corona-epidemie.

17:06 Carbid-roulette in Goudriaan en Ottoland

16.45 - 800 kilo illegaal vuurwerk van straat gehaald in Rotterdam-Zuid

In aanloop naar de jaarwisseling is alleen in Rotterdam-Zuid al ongeveer 800 kilo illegaal vuurwerk in beslag genomen. Het grootste deel daarvan werd de afgelopen weken in woningen gevonden, zegt de politie op Instagram. Daardoor was er ook direct gevaar voor omwonenden. Cijfers voor heel Rotterdam zijn er niet.

15:00 - Grote vuurwerkshow in Rotterdam gaat niet door

De vuurwerkshow bij de Erasmusbrug in Rotterdam gaat vanavond niet door. De gemeente laat weten dat het te gevaarlijk is vanwege de harde wind. Ook op andere plaatsen zoals Hoek van Holland en Nesselande zijn vuurwerkshows afgelast.
De organisator zegt dat het te risicovol is voor het publiek om de grote vuurwerkshow door te laten gaan:
De Erasmusbrug is tot 02:30 uur afgesloten.