nieuws

Linkerbuis Beneluxtunnel naar Europoort ook voor vrachtverkeer

Vrachtwagens mogen vanaf komende maandag ook door de linkerbuis van de Beneluxtunnel in de A4 rijden als ze onderweg zijn naar de Europoort. Rijkswaterstaat start een proef voor vijf maanden.
Tot nu toe is het vrachtverkeer verplicht om de rechtertunnelbuis te gebruiken. Vrachtwagens die van de A4 Midden-Delfland afkomen en richting de Europoort willen, moeten nu binnen 300 meter twee banen opschuiven.
Het vrachtverkeer dat naar Dordecht en Barendrecht wil, moet na de tunnel dan alsnog weer twee banen opschuiven. Als het druk is, zorgt dat voor voor onrust op de weg, files en soms ook aanrijdingen.
Tijdens de proef kan het verkeer zowel de linker- als de rechtertunnelbuis gebruiken. Er hoeft dan minder van rijbaan gewisseld te worden. Rijkswaterstaat hoopt dat hiermee het verkeer beter doorstroomt.
"Ook de verkeersveiligheid neemt toe doordat het aantal bewegingen van links naar rechts afneemt", zegt Bert Staat van Rijkswaterstaat.
De proef duurt tot 1 maart 2018. Het verkeer de andere kant op richting Rotterdam kan al langer van de twee tunnelbuizen gebruik maken.