VUURWERK

Oogarts Tjeerd de Faber: 'Dit was een ouderwetse horrornacht', jongste slachtoffer 7 jaar

Oogarts Tjeerd de Faber
Oogarts Tjeerd de Faber © Rijnmond
Bij het Oogziekenhuis in Rotterdam zijn afgelopen nacht 24 slachtoffers binnen gebracht. Zeven van hen moeten worden geopereerd. Oogarts Tjeerd de Faber zegt dat bij een aantal mensen 'de ogen niet meer te repareren zijn'.
Het jongste slachtoffer is zeven jaar oud, de oudsten zijn vijftigers. Het gaat volgens De Faber in ongeveer de helft van de gevallen om mensen die zelf vuurwerk hebben afgestoken, de rest is als omstander gewond geraakt.
Rond 08:00 uur vertelt De Faber aan Rijnmond: "We hebben een hele drukke nacht gehad en gaan zo beginnen aan het drukke operatieprogramma. Mensen moeten nuchter zijn voordat we ze onder narcose kunnen brengen."

'Terug bij af'

De Rotterdamse oogarts pleit al langer voor een landelijk vuurwerkverbod. Na de twee 'coronajaarwisselingen' waarbij het rustig is gebleven in het Oogziekenhuis , zegt De Faber nu weer terug bij af te zijn: "Dit was een ouderwetse horrornacht. Heftige cijfers, als ik het zo zie, staat deze nacht in de top 3 van de afgelopen twintig jaar."
Volgens de oogarts is het merendeel van de mensen die bij het Oogziekenhuis zijn binnen gebracht, slachtoffer van legaal vuurwerk: "Dit krijg je als je vuurwerk weer toelaat, de Tweede Kamer moet nu ballen tonen en zeggen 'het is klaar', als je het mij vraagt."
De 67-jarige oogarts ziet dus een duidelijk verschil met de twee eerdere jaarwisselingen in coronatijd. Het landelijk vuurwerkverbod zorgt er de afgelopen twee jaar voor dat er veel minder slachtoffers bij het Oogziekenhuis worden binnen gebracht. In het eerst coronajaar gaat het om drie spoedgevallen, in het tweede jaar vijf. In vergelijking met vorig jaar is het aantal slachtoffers dus meer dan verdrievoudigd.
Tjeerd de Faber is al met pensioen maar vanwege de jaarwisseling is hij toch weer actief op de Spoedeisende Hulp van het Oogziekenhuis in Rotterdam.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl