ROTTERDAM

Dit is waar de leuzen op de Erasmusbrug mogelijk vandaan werden geprojecteerd

Een van de teksten op de Erasmusbrug (l) en een voorbeeld van een laser (r)
Een van de teksten op de Erasmusbrug (l) en een voorbeeld van een laser (r) © Wicked Laser (model ter illustratie)/Privéfoto
De racistische en neonazistische teksten die tijdens de jaarwisseling op de Erasmusbrug in Rotterdam waren te zien, zijn binnen een afstand van 500 meter geprojecteerd, bijvoorbeeld vanaf een woontoren. Dat stelt laserexpert Martin Chambon. De politie dacht eerst dat de leuzen vanaf een boot waren geprojecteerd, maar dat lijkt Chambon onwaarschijnlijk omdat het water voor veel te veel schommelbewegingen zorgt.
Met een laser van zo'n 1500 euro is het al mogelijk om deze teksten te projecteren. "Maar ze komen ook wel op Marktplaats voorbij", zegt Chambon. Je hebt geen computer voor deze laserprojectoren nodig. Je kunt ze met een app op je smartphone bedienen. De projector werkt op een accu dus je hebt ook geen stopcontact nodig.
Een lichte variant van onderstaande LaserCube kan al teksten op 340 meter projecteren

Waar stond de projector

Rijnmond maakte een rondje over de Kop van Zuid. Op 300 meter van de brug zit het Nhow Rotterdam, een hotel in De Rotterdam. De kamers hebben goed zicht op de Erasmusbrug, maar het hotel denkt niet dat de projectie van een van hun gasten komt. "De ramen kunnen bij ons niet helemaal open. Alleen op een kier. Op de ruiten zit bovendien een folie." Chambon zegt ook dat een projectie door zo'n ruit onmogelijk is. De Rotterdam herbergt ook appartementen. Er zijn woningen waar de ramen van te openen zijn richting de brug.
De schuin erachter gelegen toren is de New Orleans. De appartementen hebben beperkt zicht op de Erasmusbrug, zegt de verhuurder. "De Rotterdam staat er grotendeels voor." Dat maakt het lastig. Het zou mogelijk wel kunnen vanaf een van de balkons aan de rechterzijde, maar "dat laten we aan de politie", vertelt de verhuurder.
Nog verder op de Kop van Zuid staat een andere woontoren, de Montevideo, ook met zicht op de Erasmusbrug. "Deze toren is iets verder gelegen. Maar dit is in theorie ook een optie." Volgens expert Chambon zou je op videobeelden vanaf de kant van de brug of de Boompjes de groene/witte laser moeten kunnen zien.
De Kop van Zuid met zicht op de Erasmusbrug
De Kop van Zuid met zicht op de Erasmusbrug © Google Maps

Neonazistische teksten

Op de brug waren teksten te lezen als 'white lives matter' en 'vrolijk blank 2023'. De politie onderzoekt wie verantwoordelijk is voor de projectie. Justitie onderzoekt of sprake is van een strafbaar feit.
Uit beelden die een NRC-journalist van een buurtbewoner kreeg, blijkt ook dat er een nazistische website werd geprojecteerd met de woorden 'Word lid'. Die website gaat over de complottheorie dat de Joden aan de macht zijn en dat in de oorlog de 'verkeerde vijand' is verslagen. Joden worden parasieten genoemd. Op de site staan ook links naar verschillende extreemrechtse, neonazistische groeperingen over de hele wereld, speeches van Hitler en nazistische boekhandels.
Bij Rijnmond zijn filmpjes en foto's binnen gekomen van de geprojecteerde teksten. Twee filmpjes zijn onder dit artikel te zien. Hoewel het Nationale Vuurwerk rond de brug werd afgelast vanwege de wind, waren toch veel mensen op de been in de omgeving. De teksten waren voor hen goed te lezen. Ook op sociale media gaan beelden rond van de projecties. Volgens omwonenden waren de teksten meer dan tien minuten te zien.
Heb jij nog beelden van de Erasmusbrug tijdens oud & nieuw? Of weet je meer over de projectie? Dan komen wij graag met je in contact. Stuur een e-mail naar nieuws@rijnmond.nl en we nemen contact op.